In Nieuw-West hebben diverse organisaties de krachten gebundeld in de coöperatie Samen aan de Slag. De verschillende coöperatieleden werken, ieder vanuit de eigen invalshoek, met mensen die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben.
De coöperatie heeft in 2024 middelen gekregen vanuit het project Ongekend Talent van Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam om een aantal kandidaten te begeleiden. Eén van de organisaties die bij de coöperatie is aangesloten en die kandidaten begeleidt is SHE, opgericht door Rafia Aallouch. SHE richt zich met name op vrouwen (en mannen) die in een onveilige thuissituatie zitten. Rafia: “Wij zetten ons in voor deze groep om hen te begeleiden naar zelfstandigheid. Een belangrijk onderdeel daarvan is economische onafhankelijkheid, en dus werk.” Om daar te komen zijn vaak veel stappen nodig. SHE heeft, samen met twee andere coöperatieleden, een programma samengesteld dat uiteenloopt van taalles, communicatie- en sollicitatietraining tot computer- en werknemersvaardigheden. In totaal hebben vijftien mensen meegedaan met Ongekend Talent in Nieuw-West. “Wij willen de onzichtbare talenten van deze deelnemers tot bloei laten komen”, zegt een bevlogen Rafia. “Het fijne van de coöperatie is dat je gebruik kunt maken van elkaars expertise en kracht.”
Ambassadeurs geworteld in de wijk
Coos Hoebe, bestuurslid van Samen aan de Slag, legt uit hoe de deelnemers bij hen terechtkomen: “SHE heeft zo’n tachtig ambassadeurs (vrijwilligers) die de ogen en oren zijn van de organisatie. Zij wonen in de wijk, spreken veel mensen, kennen de cultuur en weten wat er speelt. Vaak hebben mensen angst voor of wantrouwen tegen overheidsinstanties. Via de ambassadeurs kan het vertrouwen herwonnen worden, zodat SHE de mensen verder kan helpen. We proberen er hier alles aan te doen om mensen naar werk te begeleiden en hen zo uit een bijstandsuitkering te houden.”
De kracht van de coöperatie is volgens Coos dat je samen makkelijker naar organisaties zoals Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam stapt die kunnen ondersteunen met menskracht en financiële middelen. Daarnaast kun je met meerdere organisaties sneller aan een werkbaar aantal deelnemers komen dan wanneer je dat in je eentje doet. “Het grootste deel van de begeleiding is één op één. We laten de deelnemers bijvoorbeeld een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) maken, zodat we echt maatwerk kunnen bieden. Ook wanneer een deelnemer werk heeft gevonden, laten we haar niet zo maar gaan. De persoonlijke band blijft daarna nog, zo lang als nodig, bestaan.”
Waardevolle samenwerking
Over de samenwerking met Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam zijn Rafia en Coos zeer te spreken. “Ik ben ontzettend blij dat Ongekend Talent wordt gegund aan deze Amsterdammers in Nieuw-West”, zegt Rafia uit de grond van haar hart. “Bij dit project zorgen ze ervoor dat mensen niet in de bijstand komen. Soms zijn mensen bang om hun uitkering te verliezen als ze aan een programma meedoen. Gelukkig kunnen wij hen ervan overtuigen dat die angst onterecht is.”
De resultaten zijn zeer bemoedigend: drie kandidaten hebben werk gevonden en vijf een vrijwilligersplek. Drie deelnemers starten met een leerwerktraject en vier mensen krijgen nog extra begeleiding om hun vervolgstap concreter te maken.
Met de inzet van Roxanne Lejeune, projectleider van Ongekend Talent, zijn beiden heel blij. “Roxanne weet waar de mogelijkheden liggen voor onze mensen en welke financiële bijdrage we via Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam kunnen krijgen en dat is heel fijn”, weet Coos. “Het is gewoon een fijn mens en je kunt altijd met vragen bij haar terecht”, besluit Rafia.