Generatiemanagement: een mooie uitdaging voor ieder bedrijf!

Generatiemanagement: een mooie uitdaging voor ieder bedrijf!

Op donderdag 7 november 2024 heeft de Logistieke Tafel van Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam een workshop georganiseerd rondom het thema Generatiemanagement. Hoe ga je als HR-medewerker of leidinggevende om met de verschillende generaties in je bedrijf? Zo’n twintig deelnemers vanuit verschillende transport en logistieke bedrijven én het Werkgevers Servicepunt, Luchtvaart Community Schiphol en het sectorinstituut Transport en Logistiek hebben actief deelgenomen aan deze workshop.

Olivier van Krimpen, van pakketbezorger MyPup: “Ik vond de workshop erg leuk en leerzaam. De problemen die werden benoemd tijdens de workshop, waren heel herkenbaar voor veel bedrijven. Generatie Z vraagt een andere (leidinggevende) aanpak dan bijvoorbeeld ‘boomers’. Wij zijn een jong bedrijf en werken veel met studenten als flexwerkers; bij uitstek Gen-Z. Wij merken dat zij het liefst communiceren via WhatsApp. Op zich niet gek, maar wanneer iemand zich ziekmeldt, wil je toch liever die medewerker telefonisch spreken.

Olivier: “Deze generatie heeft ook de neiging om zonder bericht niet op een sollicitatie te verschijnen. Tijdens de workshop vond ik het fijn om van andere bedrijven te horen hoe ze daar mee omgaan of mee worstelen.”

Vergrijzing te lijf gaan

Ook Ed Meerevoort, HR-manager bij TMA Logistics, een grote logistieke speler in de Amsterdamse haven, is enthousiast. “Bij ons werken op dit moment heel weinig Gen Z-mensen. Wij hebben juist te maken met vergrijzing; binnen nu en tien jaar verdwijnt zo een schat aan ervaring. Ik vond de workshop en de onderlinge gesprekken erg leerzaam. We kregen goede tips om problemen te lijf te gaan. Elke generatie vraagt een eigen aanpak, maar vooral Gen Z vraagt om duidelijke communicatie. Een eyeopener was ook dat Gen Y en Gen Z niet per se goed kunnen samenwerken, maar Gen X met Gen Z juist weer wel.”

“Bij ons werken veel leidinggevenden die in het bedrijf zijn opgeklommen, maar daardoor minder geleerd hebben hoe je met de verschillende generaties kunt communiceren,” zegt Ed. “Ik wil de workshop die wij hebben gevolgd daarom graag aanbieden aan deze groep medewerkers. We zijn in het bedrijf bezig om een nieuwe generatie leidinggevenden aan ons te binden via hbo-stagiairs. Zij zien zich in hun leidinggevende rol minder als ‘baas’, maar zoeken meer de samenwerking. Een goede mix van leidinggevenden met ervaring op de werkvloer en de nieuwe generatie zou wat mij betreft ideaal zijn voor ons bedrijf.”

Ed: “Het belangrijkste dat ik van deze ochtend heb meegenomen, is dat we nog harder moeten inzetten op communicatie tussen leidinggevenden en medewerkers. Dat gaan we doen door dat ‘hbo-DNA’ in het bedrijf te brengen én door onze gesettelde leidinggevenden op de werkvloer de workshop aan te bieden.”

Werving van Gen Z via Tik Tok

Bij een kleinschalig bedrijf als dat van Olivier spelen weer heel andere zaken.“Het was fijn om met andere bedrijven in gesprek te gaan over hoe zij omgaan met bepaalde uitdagingen”, aldus Olivier. “Wij zijn weliswaar nu nog een klein bedrijf, maar hebben absoluut groeipotenties en willen juist ook oudere medewerkers aan ons binden. Dan is het fijn om te weten waar we dan qua communicatie op zouden moeten letten. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.”

Een andere uitdaging voor MyPup is de werving van steeds maar weer nieuwe studenten. “We kregen de tip om voor onze werving ons meer te gaan richten op Tik Tok. Nu komen studenten vaak via via bij ons, maar met korte filmpjes spreek je Gen Z direct aan, heb je een veel groter bereik en kun je proberen mensen wat langer aan je te binden.”

Veel herkenning bij benoemen generaties

Het programma van de workshop Generatiemanagement begon met een korte interactieve quiz waarin de vraag was ‘wie valt onder welke generatie?’ “Hierbij kwamen meteen al gesprekken op gang tussen de deelnemers” zegt Marissa van den Herik, coördinator Transport en Logistiek van Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam, die deze bijeenkomst had georganiseerd. “Er was veel herkenning, niet alleen vanuit de werkvloer maar ook uit het dagelijks leven.”

Na de quiz volgde het theoriegedeelte waarin de kenmerken van de verschillende generaties aan bod kwamen. Ook dit bracht veel gesprekken op gang over leiderschap en supervisors.

Marissa: “Het mooie vond ik dat iedereen een positieve insteek had. De focus werd meer gelegd op de overeenkomsten dan op de verschillen tussen generaties. Mede doordat de groep een diversiteit aan partijen en bedrijven van klein tot groot vertegenwoordigde, werd het een interessante discussie. Het theoriegedeelte duurde dan ook langer dan voorzien, maar dat vond niemand erg.”

Marissa van den Herik

Vervolgstappen

Naar de toekomst toe heeft Marissa nog wel een wens: “We bereiken nu deze groep mensen, maar het zou zo fijn zijn als dit in al die bedrijven verder de organisatie in gaat. Daarom kan zowel het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam als het sectorinstituut Transport en Logistiek verder in gesprek gaan met de bedrijven die daar behoefte aan hebben. Zoals TMA Logistics, die al heeft aangegeven de workshop te willen inzetten.”

Eind januari is een volgende bijeenkomst van de Logistieke Tafel gepland. Alle bedrijven en organisaties die zijn aangesloten bij de Logistieke Tafel zijn dan weer van harte welkom. Uitgangspunt van deze bijeenkomst is om de plannen voor 2025 door te nemen, om onderwerpen aan te snijden die vanuit de behoefte van bedrijven komen.