Chris werkte tot 2019 twaalf jaar als zelfstandig fotograaf. Toen zijn vrouw een herseninfarct kreeg en niet meer kon werken, is hij bij een klein reclamebureau in loondienst gegaan, om meer inkomenszekerheid te hebben. Helaas werd dit bureau na vier jaar overgenomen door een groot bedrijf en was er geen plek meer voor Chris.
Hij klopte voor hulp aan bij Luc Buurman van James, het loopbaanbureau van vakbond CNV, partner van Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam.
Voor fotografen is er weinig werk in loondienst te krijgen en dus moest Chris naar iets anders gaan uitzien. “Toen Chris bij mij kwam had hij een vaag idee om iets in de ICT te gaan doen, maar wat precies was nog niet duidelijk,” vertelt Luc.
Van het UWV had hij te horen gekregen dat hij slechts recht had op vier maanden WW en dus was de druk groot bij hem. Chris: “Ik wilde direct aan de slag met het zoeken naar geschikt werk. Mijn zwager had me de tip gegeven om functioneel beheer te gaan doen. Luc wilde me er graag bij helpen, maar bij de tweede sessie met hem bleek dat ik een stap in het proces oversloeg. Er is blijkbaar ook zoiets als rouwverwerking als je na zo veel jaar je passie moet loslaten. Ik ben heel blij dat Luc mij hier in de gesprekken bewust van heeft gemaakt. Toen kreeg ik mentaal ruimte voor mijn nieuwe stap.”
In gesprek met mensen uit het werkveld
Zo’n verandering van functie vereist omscholing; je bent niet opeens functioneel beheerder. Uiteindelijk vond Luc twee cursussen bij NCOI waarmee Chris in relatief korte tijd bijgeschoold kon worden.
Luc: “Voordat hij startte had ik hem het advies gegeven om eens te gaan praten met een of meerdere functioneel beheerders, zodat hij wat meer idee kreeg van wat dat werk inhoudt.” Voor Chris was dat misschien wel de moeilijkste stap in het hele proces. “Ik vond het lastig om zomaar contact op te nemen met ‘wildvreemde’ mensen en hen te vragen iets te vertellen over hun werk”, bekent Chris. “Uiteindelijk ben ik blij dat ik het gedaan heb, want ik heb een paar heel goede gesprekken gehad die mij zeker hebben geholpen.” De twee cursussen die Chris volgde, vond hij pittig. “Je krijgt heel veel nieuwe informatie te verwerken en moet die dan ook nog zien toe te passen. Ik heb af en toe tijdens de cursus en zelfs in het begin van mijn nieuwe werk weleens gedacht ‘waar ben ik aan begonnen’. Maar nu weet ik: ik zit hier echt op mijn plek en heb het goed naar mijn zin.”
Persoonlijke effectiviteitstraining
Nadat Chris door Luc was begeleid en nog midden in zijn traject zat, ging Luc voor drie maanden op reis.
“Ik kon hem natuurlijk niet zomaar loslaten en heb mijn collega Barbara Namink bereid gevonden de begeleiding over te nemen.”
Barbara heeft voor hem een persoonlijke effectiviteitstraining opgestart. Hierbij wordt gewerkt in een kleine groep met twee trainers, waardoor een heel persoonlijke aanpak mogelijk is.
Barbara: “Ik merkte dat Chris meer nodig had dan de gebruikelijke sollicitatietraining. Bij het zoeken naar geschikt werk had hij veel stress omdat hij dacht dat hij maar heel kort WW kreeg. Ik heb hem laten praten met een functioneel beheerder en met een ICT-architect. Die gesprekken hebben hem goed geholpen om sterker te staan bij het solliciteren. Chris maakte een grote overstap van fotograaf naar functioneel beheer. De vaardigheden, ervaring en talenten die hij als fotograaf had ontwikkeld, moest hij leren inzetten binnen het vakgebied van functioneel beheer—een uitdagende taak die een nieuwe kijk op zichzelf vergde. In de training en in twee individuele gesprekken hebben we deze vertaalslag grondig aangepakt. Tijdens de training kreeg Chris bovendien de kans om deze inzichten verder te oefenen door het voeren van selectiegesprekken.”
Waardevolle investering
Het traject dat Chris bij Luc en Barbara heeft doorlopen is intensief geweest. “Ik geef mensen vaak eigen regie”, aldus Luc, “maar bij Chris zat er zo veel druk op door die korte WW-periode, dat ik zelf een stukje daarvan heb overgenomen. En ja, ik heb weleens wakker gelegen van Chris, maar ik had me heilig voorgenomen: ik ga Chris aan een nieuwe baan helpen.”
Dat dat laatste gelukt is, vertelt Chris graag. “Toen er een vacature vrij kwam als functioneel beheerder bij een grote zorginstelling, heb ik die kans direct aangegrepen. In mijn sollicitatiebrief heb ik mijn persoonlijke situatie verwerkt, waardoor ik meteen opviel. Zonder de begeleiding van Luc en Barbara had ik dat nooit durven en kunnen doen!”
Al met al hebben Luc en Barbara Chris ongeveer een half jaar kunnen begeleiden.
“Die investering is meer dan de moeite waard geweest,” stelt Barbara. “Door maatwerk te bieden hebben we voorkomen dat Chris geen inkomen en geen uitkering meer zou hebben gehad, met alle sociaaleconomische gevolgen voor hem en zijn gezin. Hierdoor zijn veel kosten bespaard.”