Jaaroverzicht 2024

“Het lijkt alsof het jaar voorbij is gevlogen.
Wat is er veel gebeurd in 2024!”

Selma Nijhof, Manager / kwartiermaker Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam

Samenwerkingen verstevigd

Op bijna alle fronten hebben we de samenwerking verstevigd: met de netwerkpartners en maatschappelijke partners, met het ministerie, het bedrijfsleven en de onderwijspartners. De mijlpalen in deze terugblik zijn daar het  resultaat van. Het was ook een spannend jaar. De voorbereidingen op 2025 namen een groot deel van de tijd en inspanning van de netwerkpartners in beslag. Veel uitdenken, bespreken en puzzelen.

Dit was nodig vanwege de Kamerbrief van april 2024, waarin het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid aankondigde dat de RMT-financiering per 1 januari 2025 stopt en elke arbeidsmarktregio in 2026 een Werkcentrum heeft. De dienstverlening van het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam, het Leerwerk Loket en het Werkgeversservicepunt wordt dan via dat Werkcentrum aangeboden.

2025 is een tussenjaar. In 2026 wordt deze stap in de hervorming van de arbeidsmarkt vastgelegd in de ‘Wet structuur uitvoerings-
organisatie werk en inkomen’ (SUWI). De stuurgroep van de netwerkpartners heeft geweldig veel werk verricht om de dienstverlening te kunnen blijven garanderen in 2025, samen met het Werkgevers- en Werkzoekendenteam (de nieuwe naam van het RMT). Zo is er een gezamenlijke strategie geformuleerd. De EU heeft subsidie toegekend.

De springplank naar het Werkcentrum in 2026 is daarmee gelegd. Een fantastisch resultaat!

Maatschappelijk noodzakelijke sectoren zoals zorg, onderwijs, bouw, techniek en groen houden onze aandacht. De grote uitdagingen van deze tijd – toenemende krapte, vergrijzing, geopolitieke onzekerheden, klimaatverandering, de impact van AI – vragen om wendbaarheid en aanpassingsvermogen.

Het Regionaal Werkcentrum werkt aanvullend op de dienstverlening van de netwerkpartners. Voor vraagstukken rond de arbeidsmarkt die partners afzonderlijk niet kunnen aanpakken zoeken we oplossingen met onder meer het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. De betrokken partijen voeren samen de regie en bepalen wat nodig is.

Op bijna alle fronten hebben we de samenwerking verstevigd: met de netwerkpartners en maatschappelijke partners, met het ministerie, het bedrijfsleven en de onderwijspartners. De mijlpalen in deze terugblik zijn daar het resultaat van. Het was ook een spannend jaar. De voorbereidingen op 2025 namen een groot deel van de tijd en inspanning van de netwerkpartners in beslag. Veel uitdenken, bespreken en puzzelen.

Dit jaar richten we ons op verdere samenwerking en ontsluiting van de dienstverlening: integraal en multidisciplinair zijn de sleutelwoorden. Integraal en multidisciplinair samenwerken betekent niet alleen over de eigen muren heen kijken, het betekent ook de deur openzetten en met behulp van elkaars expertise en mogelijkheden diensten verlenen waaraan de arbeidsmarkt behoefte heeft en waarop kan worden voortgebouwd. Werkgeversservicepunt, bonden, gemeenten en UWV werken al samen binnen het Regionaal Werkcentrum. Die samenwerking gaan we een stapje verder brengen.

Doel is verbetering van de individuele en gezamenlijke dienstverlening, zodat we onze klanten en doelgroepen zo goed mogelijk verder kunnen helpen. Zo krijgt het ‘Werkcentrum 2.0’ in de loop van 2025 steeds verder vorm. We kijken ernaar uit om met jullie allen aan deze volgende fase te werken. Samen bouwen aan een krachtige regio waarin iedereen duurzaam aan het werk is.

Ik wens ons allemaal een heel succesvol 2025!

Selma Nijhof,
Manager/kwartiermaker Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam en directeur a.i. Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam

Download en lees het Jaaroverzicht 2024 hier:
Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam Jaaroverzicht 2024 (pdf)

Het Jaaroverzicht van 2024 in het kort:

Werkzoekendenteam: Voor alle vragen over werk

Het Werkzoekendenteam zet zich in om kandidaten effectief op weg te helpen naar werk. Met loopbaanadvies, scholing en matching ondersteunt het team werkenden en werkzoekenden bij het versterken van hun arbeidsmarktpositie en het vinden van duurzaam werk dat echt bij hen past.

“Zonder begeleiding had ik dit nooit durven en kunnen doen!” Lees het verhaal van Chris.

Werkgeversteam: De beste oplossingen bedenken we samen

Personeel vinden, opleiden en, indien nodig, ontslaan. Elk bedrijf is uniek. Daarom zoekt het Werkgeversteam samen met bedrijven naar de oplossingen die het beste aansluiten bij de organisatie. Met de uitgebreide kennis van hr-onderwerpen, wet- en regelgeving, en leren en ontwikkelen biedt het Werkgeversteam ondersteuning bij strategische vraagstukken, bijvoorbeeld over werving, behoud en om- of bijscholing van personeel.

Het team organiseerde de tweede editie Bedrijven in Zicht! Lees het verslag hier.

Ongekend Talent: Verbinden en kennis delen

Het project Ongekend Talent ondersteunt mensen die graag willen werken, maar de weg daarheen zelf niet goed weten te vinden. Door samen te werken met maatschappelijke partners zoals buurtorganisaties, slaan de adviseurs van Ongekend Talent een brug naar de inwoners via de medewerkers van een buurtorganisatie. Die kennen de bezoekers al beter en weten vaak wat voor scholing en werk zij willen. Het doel is om deze bezoekers een stap te laten zetten naar de arbeidsmarkt.

Organisaties in Nieuw-West hebben de krachten gebundeld. Lees meer over deze samenwerking.

Werkdesk Kunst en Cultuur: Mogelijkheden creëren

De Werkdesk Kunst en Cultuur inspireert, informeert en adviseert over werken in de culturele en creatieve sector (CCS) in brede zin. Wij adviseren zzp’ers, werknemers en werk-/opdrachtgevers op het gebied van werk, personeel en organisatie. Samen met onze netwerkpartners faciliteren we nieuwe oplossingen en versterken het aanbod op de CCS-arbeidsmarkt.

Wat zijn de uitdagingen voor organisaties in de CCS? Lees het verhaal van W139.

MBO Praktijkleren derde leerweg: Skillsgerichte aanpak
maakt mensen wendbaar

Het project mbo praktijkleren derde leerweg bevordert leren en je ontwikkelen doordat werken wordt gecombineerd met (een deel van) een mbo-opleiding. Het leidt mensen doeltreffend naar werk (en van werk naar werk), ondersteunt zij-instroom, en draagt bij aan behoud van werk.

Meer weten over de proeftuin Fietstechniek? Lees het hier.

Integrale Dienstverlening Leren en Werken: Samen sterk voor een betere toekomst

Het project Integrale dienstverlening Leren en Werken is in de regio Groot Amsterdam gestart om versnippering in de hulpverlening bij leren en werken tegen te gaan. Veel inwoners weten niet waar ze met hun hulpvraag moeten beginnen of raken verdwaald in een doolhof van doorverwijzingen. Daarom heeft het RWC met de aangesloten partners in de regio de krachten gebundeld met één gezamenlijk doel: eenvoudige en toegankelijke begeleiding naar scholing of arbeidsmarkt.

Lees meer over de aftrapbijeenkomst met netwerkpartners, zomer 2024.

Zorg en Welzijn: Maatwerk in Zorg en Welzijn

Binnen de sector Zorg en Welzijn zijn veel leuke functies, maar vaak weet iemand nog niet precies of zo’n functie goed bij haar of hem past. Tijdens een oriëntatiegesprek of een meet & greet met werkgevers ontdekt een kandidaat wat zorg en welzijn precies te bieden heeft, wat er nodig is om een functie uit te kunnen voeren en hoe de kandidaat daarbij geholpen kan worden. Vervolgens wordt een passend traject aangeboden op weg naar werk.

Zorgtalenten ontwikkelen zich in Amsterdam Zuidoost. Lees het praktijkverhaal hier.

Bouw, Techniek en Groen: Zonder vakmensen geen energietransitie!

Mensen met interesse in de bouw, de techniek of het groen kunnen terecht bij het loopbaanpad Bouw, Techniek en Groen. Dit loopbaanpad zoekt mensen die handig zijn, met en zonder ervaring. Heb je op dit moment een baan of een uitkering, en heb je een mbo- of een hbo-opleiding? Iedereen is welkom. Veel werkgevers en opleiders bieden de mogelijkheid tot omscholing, of je leert het vak terwijl je al werkt: ‘learning on the job’.

“Ik heb absoluut geen spijt van mijn overstap naar de techniek.” Lees het verhaal van Denise.

Transport en Logistiek: Samen werken we aan oplossingen

In de sector transport en logistiek groeit de vraag naar efficiënte goederenstromen en distributie. Het gaat gepaard met een steeds krappere arbeidsmarkt. De krapte wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder de snelle groei van e-commerce, de vergrijzing in de sector en het beperkte aantal talenten dat instroomt. Om deze uitdagingen aan te pakken, is de Logistieke Tafel ontwikkeld. Dit initiatief brengt logistieke bedrijven, opleiders, sectorinstituten en publieke partijen bijeen om gezamenlijk tot oplossingen te komen.

In november 2024 vond de workshop Generatiemanagement plaats. Lees het verslag hier.

IT: Effectieve begeleiding voor talenten

Er is veel vraag naar geschoolde kandidaten in de IT sector. Toch lukt het niet ieder van hen om een baan te vinden die bij hem of haar past. Belangrijkste oorzaak: de IT is opgedeeld in tien domeinen waarin maar liefst 180 functies beschikbaar zijn. Het Techgrounds Employability-programma helpt IT’ers om door de bomen het bos te zien.

Hoe vinden IT’ers hun weg naar een passende baan? Lees het hier.

Dependance Schiphol: De kracht van het netwerk

Schiphol is belangrijk voor de arbeidsmarktregio Groot-Amsterdam. Daarom is op de luchthaven een dependance ingericht van het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam, bij Luchtvaart Community Schiphol (LCS).

Lees meer over het succesvolle evenement ‘Andersom Solliciteren’.