Van museumbalie naar voedingsassistente

Corona heeft bij veel bedrijven de boel op z’n kop gezet. Noodgedwongen afscheid nemen van werknemers of juist tekort aan personeel in bepaalde sectoren. Werknemers zagen zich geconfronteerd met beëindiging van tijdelijke contracten of verlies van hun vaste baan. Dit overkwam ook Nandy Frie (56). Dat zij in drie weken tijd met de hulp van het Regionaal Werk Centrum Groot-Amsterdam weer een leuke nieuwe baan zou hebben, had zij nooit kunnen dromen.

Proactieve samenwerking

“Met veel plezier werkte ik als receptioniste bij de Anne Frank Stichting, maar daar kwam door corona helaas een einde aan. De Stichting wees me op het Regionaal Werk Centrum Groot-Amsterdam (RWC),” vertelt Nandy Frie.

Het RWC slaat een brug tussen werkgevers die met over- of ondercapaciteit te maken hebben en werknemers die op zoek zijn naar een nieuwe baan. De aanpak onderscheidt zich door een proactieve samenwerking tussen verschillende gemeenten, bedrijven, uitzendbureaus, opleidingsinstituten en werknemers- en werkgeversorganisaties in de regio.

Nandy: een nieuwe baan in een heel andere sector

Van cultuur naar zorg

“Het aanmelden bij het RWC was een schot in de roos. Ik heb met name de persoonlijke benadering en het snelle schakelen van het RWC als heel positief ervaren. Na mij ingeschreven te hebben op het platform HalloWerk Naar Werk, kreeg ik onmiddellijk een intakegesprek dat verder ging dan alleen vragen over mijn CV en werkervaring. Er werd aandachtig geluisterd en meegedacht om gevoel te krijgen bij wat voor mij een passende werkomgeving kon zijn. Ik werd vervolgens al snel gekoppeld aan OLVG waar een vacature als voedingsassistente uitstond. Het bleek een goede match en ik ben na twee sollicitatiegesprekken aangenomen. Ik ben dolblij.”

Zien binnen te komen

“De werkwijze van het RWC bewijst dat er in deze tijd echt wel mogelijkheden zijn, maar het is niet makkelijk om je weg daarin te vinden,” concludeert Nandy. “Via reguliere sollicitatieprocedures is het gewoon lastig om ergens binnen te komen. Juist ook de inhoudelijke begeleiding die ik van mijn contactpersoon via het RWC kreeg, heeft me veel vertrouwen gegeven. Dat er iemand actief voor je meezoekt werkt heel motiverend. Ik gun iedereen die door corona zijn baan verloren heeft zo’n traject.”

Netwerk in de regio

“Onze kracht is dat wij in direct contact staan met zowel werkgevers als werkzoekenden,” aldus Petra Pierik van het RWC en Astrid Booker, contactpersoon van Nandy. “Onze accountmanagers benaderen bedrijven rechtstreeks en roepen hen op zich bij ons te melden. We bouwen zo een interessant netwerk op in de regio. Onze bemiddeling is geheel kosteloos en, belangrijker, we nemen werkgevers die het beste willen voor hun personeel, veel zorg en gedoe uit handen. Werkzoekenden faciliteren we door te onderzoeken wat hun wensen en vaardigheden zijn. We helpen hen dit te vertalen naar mogelijke beroepen en sluiten daarbij andere sectoren niet op voorhand uit.

HalloWerk Naar Werk

We kijken ook wat een werkzoekende nodig heeft om weer ergens anders aan de slag te kunnen gaan. Bijvoorbeeld coaching, hulp bij het maken van een CV, sollicitatietraining, opleiding. Als zij daar klaar voor zijn, kunnen zij hun profiel plaatsen op ons platform HalloWerk Naar Werk waarmee ons team vervolgens actief aan de slag gaat op zoek naar de juiste match. Nandy kwam precies op het juiste moment, heel toevallig dat OLVG een vacature had, plekken voor voedingsassistenten zijn zeer schaars.”

Sectoroverschrijdend

Niet alleen Nandy maakte een overstap naar een geheel andere sector. “Wat deze tijd ons heeft geleerd is dat we creatief moeten zijn en sectoroverschrijdend moeten denken,” legt Selma Nijhof, manager en Kwartiermaker RWC uit. “Neem bijvoorbeeld Schiphol dat natuurlijk met veel overtollig personeel te kampen kreeg het afgelopen jaar. We hebben hier vrachtmedewerkers kunnen verplaatsen bij bedrijven die een tekort aan personeel hadden binnen hun magazijnen. Of grondpersoneel ingezet bij een e-commerce bedrijf. En zo zijn er nog veel andere succesvolle bemiddelingen gerealiseerd de afgelopen maanden. Het is mooi om te zien dat bedrijven die wel goed lopen solidair willen zijn met ondernemers die te lijden hebben onder corona en waar mogelijk hun personeel, al dan niet tijdelijk, over willen nemen.”

Perspectief

“Dankzij RWC ontstaan er duurzame verbindingen tussen diverse bedrijven en organisaties in de regio. Dit zal ook na corona zijn vruchten afwerpen. Corona heeft een nieuwe manier van werken en samenwerken in een stroomversnelling gebracht. Uit nood geboren, maar het biedt zeker perspectief voor de toekomst. Ondertussen blijven wij ons uiterste best doen om bedrijven en werknemers te begeleiden om deze moeilijke economische tijd zo goed als mogelijk door te komen.”

Op zoek naar werk, of wilt u weten wat u als werkgever kunt doen om te voorkomen dat mensen in de ww terechtkomen?

Bel me terug