Techgrounds laat IT’ers door de bomen het bos zien

Er is veel vraag naar geschoolde IT’ers en er zijn best veel IT’ers met een of meer certificaten op zak. Toch lukt het niet iedereen om een baan te vinden die bij hem of haar past. Belangrijkste reden: IT is opgedeeld in tien domeinen waarin maar liefst 180 functies beschikbaar zijn. Techgrounds helpt IT’ers om door de bomen het bos te zien.

Sara dos Reis Monteiro, Finance Director bij Techgrounds, is in september 2024 een pilot gestart om vijf IT’ers te ondersteunen bij het solliciteren. “We kwamen er al snel achter dat wat bij de kandidaten ontbrak vooral de soft skills waren om de stap te zetten naar het solliciteren” schetst Sara. “Eigenlijk ontbrak het fundament daarvoor. Daarom hebben we tijdens het hele programma van zes modules gewerkt aan – wat wij noemen – de 3 Z’s: Zelfvertrouwen – Zelfbewustzijn – Zelfstandigheid. Deze pijlers zijn cruciaal om succesvol te kunnen solliciteren en je loopbaan in IT te starten.”

Leren solliciteren via recruiters
Samen met haar collega Ulviye Yildiz heeft Sara de kandidaten begeleid. Ze hebben steeds heel goed geluisterd naar waar de deelnemers behoefte aan hadden en daar het programma op aangepast, zodat het echt maatwerk werd. Deze pilot is gestart omdat er heel lang een mismatch is geweest tussen gecertificeerde IT’ers en hetgeen de markt vraagt. De vijf kandidaten waarmee is gestart, zijn aangedragen door de Gemeente Amsterdam en hadden allen een IT-certificaat op zak. De meesten hadden echter nog geen werkervaring in de branche. “Solliciteren in de IT is echt iets anders dan in andere sectoren”, weet Sara. “Je krijgt te maken met recruiters en die vragen niet alleen naar je CV, maar kijken vooral naar je opgebouwde portfolio en je soft skills.”

Zelfvertrouwen gegroeid
De pilot was opgebouwd uit in totaal 12 weken. De eerste periode is besteed aan masterclasses waarin onder andere de opbouw van een CV, een portfolio en een sollicitatiebrief aan bod kwamen, maar ook zaken als personal branding. “Mensen denken vaak dat ze geen ervaring hebben, terwijl ze al jaren in een andere branche hebben gewerkt. Wij leren ze om echt álles in hun CV en sollicitatiebrief te benoemen, want werkervaring is wel degelijk relevant. Door dit te benoemen worden de kandidaten zich meer bewust van hun kennis en vaardigheden en groeit hun zelfvertrouwen.”
In de tweede periode van zes weken zijn de kandidaten daadwerkelijk aan de slag gegaan om te solliciteren. Ze bezochten netwerkbijeenkomsten, kregen een Premium-account voor LinkedIn en de opdracht om minimaal vier sollicitaties per week de deur uit te doen. Iedere deelnemer kon daarnaast naar behoefte coachingsuren boeken bij coaches met expertise in hun vakgebied. “We gaven ze ook mee dat ze er niet vanuit moeten gaan dat ze meteen hun droombaan vinden, maar dat het juist belangrijk is in de IT-wereld om langzaam door te groeien door aanvullende certificaten te halen.”

Geslaagde pilot krijgt vervolg
Volgens Sara is de pilot 100% geslaagd en daarom start er in het eerste kwartaal van 2025 een nieuwe groep.

“Eén kandidaat had net aan het begin van de pilot een baan gevonden, maar wilde toch graag deelnemen om haar blik te verruimen”, vertelt Sara. “En dat is precies wat we bedoelen met ‘niet meteen je droombaan willen hebben’. Een tweede deelnemer heeft tijdens het programma een baan gekregen en de overige drie deelnemers zijn inmiddels uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken.”