Pilot helpt internationale zorgprofessionals verder

Internationaal zorgtalent

PROJECT INTERNATIONAAL ZORGTALENT

“Iedereen helpt ons met alles. Zij verdienen allemaal een groot applaus!”

Caitlin Yesson, muziektherapeute
Olivia Serwaa, verpleegster
Olivia Serwaa, verpleegster

Caitlin Yesson, muziektherapeute uit Zuid-Afrika, en Olivia Serwaa, verpleegster uit Ghana, zijn meegekomen met hun partners die in Nederland werken als kennismigrant. Olivia, Caitlin en nog vijftien andere internationale zorgprofessionals willen hier dolgraag aan de slag in hun beroep. Grootste struikelblok is echter de Nederlandse taal. Met de pilot Internationaal Talent krijgen de kandidaten taalles en maken zorgorganisaties kennis met de internationale talenten.

Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam heeft samen met de gemeente Amsterdam (Economische Zaken | IN Amsterdam) het initiatief genomen tot de pilot Internationaal Talent. De mensen voor wie deze is bedoeld, hebben aangegeven dat ze voor langere tijd in ons land willen blijven. Zij komen niet in aanmerking voor een inburgeringscursus en komen moeilijk verder op de arbeidsmarkt. De meeste deelnemers hebben een broodbaan in detailhandel of horeca en hebben niet de financiële mogelijkheid voor taalcursussen tot op hoog niveau. Aan de andere kant zit Nederland te springen om goede zorgprofessionals. Uit een breed verspreide enquête van IN Amsterdam onder internationale respondenten eind 2021 bleek dat ruim 300 mensen dolgraag in zorg en welzijn willen werken. Hierop is een brede samenwerking ontstaan met Sigra, het Regionaal Werkcentrum, ROC van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, EURES en IN Amsterdam.

Klik tussen werkgevers en internationale talenten

Caitlin en Olivia zijn enthousiast over het project waaraan zij mogen deelnemen.

“De kans om andere zorgprofessionals te ontmoeten helpt me om werk te vinden”, zegt Caitlin. “Door dit project kan ik laten zien waar ik goed in ben, en leer ik daarnaast de Nederlandse taal; iets wat ik heel belangrijk vind.”

Conchita van der Sande, IN Amsterdam
Conchita van der Sande, IN Amsterdam

Conchita van der Sande van IN Amsterdam, de organisatie die internationale nieuwkomers ondersteunt, en Brigitte Boots van het Regionaal Werkcentrum hebben samen dit traject ontwikkeld. “Dit is een doelgroep die vaak over het hoofd wordt gezien”, weet Brigitte. “Op 18 april hebben wij een bijeenkomst georganiseerd waar een aantal zorgorganisaties kon kennismaken met de internationale talenten.” De werkgevers hadden vooraf het profielenboek met alle pitches ontvangen.

“Bij de gesprekken tussen de kandidaten en de werkgevers gebeurde er echt iets”, vertelt Conchita. “Je zag gewoon dat ze elkaar op professioneel vlak begrepen. En hoewel deze meet-and-greet plaatsvond anderhalve maand nadat de taallessen waren gestart, waren de werkgevers onder de indruk van het taalniveau. Dit persoonlijke contact maakt het echt concreet voor zowel werkgevers als kandidaten.”

Simone WijkampRMT
Simone Wijkamp, scholingsadviseur

Als belangrijke voorbereiding op de taallessen hebben Conchita en Simone Wijkamp, scholingsadviseur bij het Regionaal Werkcentrum, diverse activiteiten georganiseerd voor de kandidaten. Eén daarvan was het schrijven van een pitch. Daarmee, en met een mooie zakelijke foto en een korte beschrijving van opleidingen en werkervaring, heeft Simone het profielenboek samengesteld. Verder waren er workshops over onder andere diplomawaardering en BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg)-registratie. Dankzij kennismakingsoefeningen en uitwisseling van ervaringen is een hechte community ontstaan.

Bezoeken leveren werk op

Inmiddels zijn er twee meeloopmiddagen geweest bij zorginstelling Amsta, waar de kandidaten een vrijwilligersactiviteit hebben uitgevoerd. Caitlin wist met haar gitaar een bewoonster te bewegen om ‘Tulpen uit Amsterdam’ te zingen. Ansje Visser, vrijwilligerscoördinator van Amsta: “Caitlin had ook haar steel tongue drum meegenomen, een instrument dat een mooie klank geeft. De bewoners mochten de drum uitproberen en sommigen konden er geen genoeg van krijgen! Na afloop was er happy hour, waarbij de kandidaten het initiatief namen tot een polonaise. Bijvoorbeeld Olivia deed dat heel leuk. Het was opvallend te zien hoe makkelijk zij contact maakte met de bewoners. Inmiddels helpt zij als vrijwilligster de bewoners bij de lunch.”

Sigra
Renske van der Linden van Sigra

Dat de werkgevers zo enthousiast meewerken aan dit traject is mede te danken aan de inzet van Renske van der Linden van Sigra, een samenwerkingsverband van organisaties in zorg en welzijn.

“Werkgevers zijn onvoldoende bekend met deze doelgroep en denken vaak dat ze niet geschikt zijn voor vacatures omdat ze de taal niet spreken. Vijftien werkgevers zijn ingegaan op de uitnodiging voor de meet-and-greet van 18 april. Nadat deze zo positief was verlopen, meldden zich nog meer leden met interesse. De motieven om mee te doen zijn enerzijds de tekorten aan zorgpersoneel. Anderzijds dragen zij deze doelgroep een warm hart toe en is er de wil om een maatschappelijke bijdrage te leveren.”

Taalbarrière valt weg in zorgomgeving

Tijdens de meeloopmiddag zag Renske mooie dingen gebeuren: “De zorgprofessionals voelden zich zó thuis in deze omgeving dat de taalbarrière vrijwel wegviel.” Na Amsta zijn er nog bezoeken geweest van acht verpleegkundigen en drie basisartsen aan Amsterdam UMC. “In september gaan we verder met deze werkgevers en wordt bekeken of we gezamenlijk een vervolgtraject kunnen aanbieden. De groep kandidaten heeft veel opengebroken, ook bij werkgevers, en dat is hoopvol voor de toekomst.”

Conchita: “Ansje accepteert het als een kandidaat ‘slechts’ enkele uren per week beschikbaar is en dat is wat zij ook stimuleert bij de recruiters.” Niet alleen bij Amsta zien ze het potentieel van de kandidaten. Een van de deelnemers aan het traject is optometrist. Zij heeft onlangs een halfjaarcontract gekregen bij het OLVG. Behalve werken in de zorg heeft een aantal kandidaten aangegeven interesse te hebben in de kinderopvang. “Daarvoor is omscholing nodig en dat vraagt om maatwerk”, zegt Brigitte. “We gaan kijken wat het Regionaal Werkcentrum hierin kan betekenen.”

Succes al bij de start duidelijk

Brigitte Boots
Brigitte Boots, projectleider

Het hele traject, dat in totaal twintig weken duurde, heeft een schat aan inzichten opgeleverd bij alle betrokken partijen. “Tijdens de kick-off zag je eigenlijk al het toekomstige succes ontstaan”, constateert Brigitte.

Je ziet de kracht van regionale samenwerking in deze pilot en daar ben ik best trots op. Het sluit aan op de vorming van het Ontwikkelpad voor anderstaligen binnen het Loopbaanpad Zorg en Welzijn en moet als resultaat hebben dat deze doelgroep structureel wordt toegeleid naar werk in zorg en welzijn.”

Taaldocente Stefanieke van TopTaal heeft ervoor gezorgd dat de kandidaten in korte tijd al een behoorlijk taalniveau bereikten. Stefanieke: “Het leuke aan deze groep is dat het allemaal zorgprofessionals zijn, die elkaar graag helpen. Het is bijzonder dat er zo hecht wordt samengewerkt in de les. Ook in de pauze praten ze veel met elkaar en dat is fijn.”

Applaus voor de organisatie

Caitlin en Olivia willen graag door en hopen van harte dat de taallessen na deze pilot een vervolg krijgen. “Ik wil heel graag werken als verpleegkundige”, benadrukt Olivia, “maar weet dat ik eerst nog beter Nederlands moeten leren. Dan pas kan ik de BIG-registratie starten. Zonder dat kun je sowieso niet aan het werk als zorgprofessional.” Voor muziektherapeute Caitlin is er al een lichtpuntje: ze geeft nu om de twee weken op maandag muziekles op een school voor kinderen met gehoor- en spraakproblemen. “Ik heb ook al een gesprek gehad met Amsta voor betaald werk als activiteitenbegeleider. Daarnaast heb ik een afspraak bij jeugdzorgorganisatie Levvel om te bespreken of ik iets kan doen als beroepskracht in jeugdmaatschappelijk werk.”

Olivia en Caitlin zijn erg tevreden over het hele traject.

“Iedereen helpt ons met alles. De taal, documenten, ontmoetingen met werkgevers, diplomawaardering door Nuffic en straks hopelijk de BIG-registratie. Conchita en Simone zijn heel open en communiceren heel fijn met ons. Stefanieke is een heel goede docent. Zij verdienen allemaal een groot applaus!”

Bijschrift bij grote foto bovenaan artikel: Kennismaking internationale zorgprofessionals (verpleegkundigen en basisartsen) bij Amsterdam UMC, locatie VUmc.