Voor al je vragen over werken in de Culturele en Creatieve sector

Werkdesk Kunst en Cultuur

Informatie en advies

De Werkdesk Kunst en Cultuur is voor zzp’ers, medewerkers, werkgevers en organisaties in de Culturele en Creatieve sector. We geven advies en bieden mogelijke financiering aan voor om- en bijscholing van jou of van je medewerkers. Zo bieden we dit jaar een extra bijdrage aan voor zzp’ers die hun leidinggevende, communicatie of ondernemende skills willen ontwikkelen.

Op zoek naar informatie of heb je advies nodig? Kijk op deze pagina of jouw werkgerelateerde vraag ertussen staat of neem contact met ons op om te bespreken wat er voor jou of jullie mogelijk is.

Samen werken we met de sector mee aan het ontwikkelen van oplossingen op het gebied van werk en personeelsbeleid om zo jouw, jullie positie in de arbeidsmarkt te versterken.

Volg onze updates via de Linkedin pagina werken in de culturele en creatieve sector en Instagram @werkenindeccs.

Wat we doen:


Werktuig PPO

Voor zzp’ers in de Culturele en Creatieve sector die in de regio Groot-Amsterdam wonen: tot eind december 2024, of totdat de pot leeg is, kun je van de Werkdesk Kunst en Cultuur een extra bijdrage krijgen voor het ontwikkelen van je leidinggevende, communicatie of ondernemende skills zodat je zelf nog maar 50% hoeft te betalen.

Meer informatie
Neem contact op
Ik wil meer weten

Heb je werkgerelateerde vragen?

Laat je informeren
Voor zzp’ers die zich willen professionaliseren en verder willen kijken
 • Als je denkt aan om- of bijscholing dan kun je altijd bij ons terecht voor advies en informatie. Wellicht is via ons een tegemoetkoming voor jouw opleidingskosten mogelijk. Neem contact met ons op.
 • Als je weet welke opleiding je wilt volgen, ga dan naar de site van Werktuig PPO. Zij kunnen ⅓ van je opleidingskosten bijdragen. Daar bovenop biedt de Werkdesk Kunst en Cultuur tot eind december 2024 een extra bijdrage aan zodat je opleidingskosten nog maar 50% van het totaalbedrag zijn. Lees wel eerst de voorwaarden goed door of neem contact met ons op.
 • Tot eind 2023 kon je een STAP subsidie van het UWV aanvragen. In 2024 is dit niet meer mogelijk. Kijk op de website ‘leeroverzicht van opleidingen en financiële regelingen‘, een initiatief van het ministerie van OCW, voor een overzicht van financieringsmogelijkheden voor je opleiding. Of neem contact met ons op als je meer wilt weten.
 • Als je weet wat je wilt, dan kan een cultuurlening jou in staat stellen om uitgaven te doen voor ideeën en/of projecten die bijdragen aan het verstevigen van je beroepspraktijk of een omscholing.
 • Als je denkt aan een switch in jouw carrière dan kun je altijd bij ons terecht. We hebben loopbaancoaches die het gesprek met jou aan gaan. Neem contact met ons op.
 • Werk je bij de Orkesten, Poppodia, Festivals of de Nationale Opera & Ballet? Of werk je in loondienst bij een dans-, muziek- of theatergezelschap? Dan is de Loopbaan APK Cultuur van WerktuigPPO misschien iets voor jou.
 • Verzeker jezelf tegen een ongeluk, ziekte en andere zaken waardoor je tijdelijk of permanent jouw vak niet meer kunt uitoefenen. Speciaal voor zzp’ers in de creatieve en culturele sector is het ‘Zelfverzekerd Budget’  van Oog voor Impuls vrijgemaakt. Je kan ook kijken of een Broodfonds iets voor jou is. Belangrijkste is dat je je bewust bent van de risico’s die jij (en jouw gezin) lopen als je geen maatregelen tegen arbeidsongeschiktheid neemt. Kijk op de site van Platform ACCT voor nog meer informatie, én de Zelfverzekerd Check.
 • Wet Basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen (Baz) is een wetsvoorstel: het is een verplichte Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’s. Tot 23 juli 2024 kan iedereen een mening geven hierover, via een internetconsultatie. Kijk op de site van Platform ACCT voor nog meer informatie over dit wetsvoorstel.

 • Regel je pensioen! Ook daar ben jij als zelfstandige zelf verantwoordelijk voor. Voor meer inspiratie bij Zoé, de Ziener Zonder Personeel (zoedeziener.nl) en De Kunst van Later. Met het stimuleringsbudget ‘Nu voor Later’ (ook van Oog voor Impuls) kan je een tijdelijke bijdrage krijgen voor de opbouw van je pensioen.

Voor werknemers die zich willen ontwikkelen en verder willen kijken
 • Werk je bij de Orkesten, Poppodia, Festivals of de Nationale Opera & Ballet? Of werk je in loondienst bij een dans-, muziek- of theatergezelschap? Dan is de Loopbaan APK Cultuur van Werktuig PPO misschien iets voor jou.
 • Als je denkt aan een switch in jouw carrière dan kun je altijd bij ons terecht. We hebben loopbaancoaches die het gesprek met jou aan gaan. Neem contact met ons op.
 • Als je denkt aan om- of bijscholing dan kun je altijd bij de Werkdesk terecht voor advies en informatie. Wellicht is via ons een tegemoetkoming voor jouw opleidingskosten mogelijk. Neem contact op.
 • Wil je een opleiding volgen? Kijk eens op de site van Werktuig PPO. Zij nemen 1/3 van de kosten voor hun rekening en jouw werkgever kan wellicht ook bijdragen.
 • Tot eind 2023 kon je een STAP subsidie van het UWV aanvragen. In 2024 is dit niet meer mogelijk. Kijk op de website ‘leeroverzicht van opleidingen en financiële regelingen‘, een initiatief van het ministerie van OCW, voor een overzicht van financieringsmogelijkheden voor je opleiding. Of neem contact met ons op als je meer wilt weten.
 • Als je meer wilt weten over je arbeidsvoorwaarden, wat de consequenties zijn bij ziekte of ontslag, neem dan contact op met de VAK beweging voor een onafhankelijk advies.
 • Welke stappen kun je zelf in zetten in het regelen van je arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden? Ga naar Aan de slag in de culturele en creatieve sector van digiPACCT. Deze praktische gids helpt je op weg.
 • Voor advies over je loopbaan, waar je naartoe wilt, neem contact op met de VAK beweging.
 • Als je in de danswereld werkt en binnenkort stopt met dansen vind je meer informatie over je mogelijkheden op Omscholing Dansers Nederland.
 • Voor musici, andere podiumkunstenaars kijk op de website van het Sociaal Fonds Podiumkunsten, zij kunnen helpen je vervolgstappen uit te werken.
 • Bereken je pensioen met deze handige tool op Mjn Pensioenoverzicht. Deze site wordt beheerd door de Stichting Pensioenregister. Het is een onafhankelijke stichting.
 • Heb je wel een pensioenregeling? Check jouw pensioenvoorwaarden. Voor meer inspiratie gan naar Zoé, de Ziener Zonder Personeel en De Kunst van Later.
 • Met het stimuleringsbudget ‘Nu voor Later’ (van Oog voor Impuls) kan je een tijdelijke bijdrage krijgen voor de opbouw van je pensioen als je dat zelf moet doen of meer nodig blijkt te hebben.
 • In eerste instantie ga naar je manager of leidinggevende. Als dat niet kan, of je dat niet durft, check dan of er een interne of externe vertrouwenspersoon is bij jouw organisatie. Deze persoon kan jou zeer vertrouwelijk bijstaan.
 • Voor de culturele en creatieve sector is Mores opgericht. Dit is een onafhankelijk meldpunt voor ongewenste omgangsvormen.
 • Wil je een overzicht? Ga naar de pagina grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector van de Code Diversiteit & Inclusie .
Voor werkgevers of ondernemers die vragen hebben over personeel en inhuur
 • De Werkdesk Kunst en Cultuur biedt een gratis adviesgesprek aan waarin we jouw vragen rondom strategische personeelsplanning samen met één van onze adviseurs bespreken. Neem contact met ons op als je interesse hebt.
 • digiPACCT is hét platform voor Human Resource (HR) en arbeidsvoorwaarden. Het is voor iedereen met HR-taken in de culturele en creatieve sector. Samenwerking, netwerken en het delen van kennis staan centraal.  Ga naar de website van DigiPACCT voor alle informatie.
 • De HR-voucher biedt culturele en creatieve instellingen ondersteuning aan bij hun HR- en organisatiebeleid.  Vanaf 2 juli 2024 kan je een aanvraag indienen, de aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld, wacht niet te lang met aanvragen. Ga naar de website van de HR-voucher voor je aanvraag en voor alle voorwaarden. Of neem contact met ons op als je niet voldoet aan de voorwaarden.
 • Met de hele organisatie, afdeling of team gezamenlijk een vraagstuk aanpakken? Via het het Social Fonds Podiumkunsten is het mogelijk om een bijdrage te ontvangen.
 • Of je vraag nu over zakelijke ontwikkeling, financiering of besturen gaat: jouw vraag staat centraal. Met een oriëntatiegesprek van één uur helpt Cultuur+Ondernemen je hierbij.
 • Platform Cultuurherstel verbindt het bedrijfsleven met culturele organisaties door middel van coaching en advies.
 • Werk je samen met andere organisaties? Bekijk dan de regeling Oog voor Impuls, Samenwerking en Schaalvoordelen. Samenwerkende organisaties kunnen een financiële bijdrage aanvragen om te onderzoeken hoe ze de kosten van het in dienst nemen van zzp’ers, het aanbieden van een pensioenregeling voor medewerkers of het toepassen van de Fair Practice Code kunnen delen.
 • Oog voor Impuls, Zekere Zaak biedt regelingen aan voor werkgevers. Bijvoorbeeld het in (vaste) dienst nemen van zzp’ers of het afsluiten van een pensioenregeling voor je personeel.
 • Oog voor Impuls ‘Fix je AOV‘, biedt netwerkorganisaties aan om voor zzp’ers voorlichtingsbijeenkomsten rondom het thema arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen (AOV’s)  te organiseren. ‘Fix je AOV’ is een speciale regeling rondom ondersteuning en begeleiding van dit proces.
 • Krijg inzicht in welke financieringsmogelijkheden er bestaan voor jouw financieringsvraag. Verdiep je kennis over verschillende vormen naast subsidies zoals informeel investeren en crowdfunden. Kijk op de Culturele Financieringswijzer van Cultuur+Ondernemen voor een overzicht van mogelijkheden.
 • Cultuur+Ondernemen heeft verschillende leningen, passend bij instellingen en organisaties.
 • Met de hele organisatie, afdeling of team gezamenlijk een vraagstuk aanpakken? Via het het Social Fonds Podiumkunsten is het mogelijk om een bijdrage te ontvangen.
 • Kampt jouw organisatie met financiële problemen, heb je oplopende schulden privé en / of zakelijk? De gemeente Amsterdam denkt graag met je mee om jouw / jullie situatie te verbeteren.
 • Cultuur+Ondernemen heeft dit in de aanbieding: mentoring leiderschapstrainingen en een ontwikkelprogamma voor zakelijke professionalisering.
 • Leiderschap in Cultuur (LinC) heeft een leerprogramma voor en door leidinggevenden in de culturele sector. Klik hier voor meer info.
 • Cultuur Ontwerp biedt online programma’s aan die bijdragen aan het versterken van je persoonlijk leiderschap. Klik hier voor meer info.
 • De ‘Maarten Maartens Leergang Zakelijk Leider in de culturele sector’ is ontwikkeld voor verdieping en versterking van je kennis. Klik hier voor meer info.
 • De Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten biedt ondersteuning, begeleiding, motivatie en inspiratie op het gebied van leiderschap en management aan. Klik hier voor meer info.
 • De Metselarij is een leernetwerk voor jonge professionals in de podiumkunsten. Klik hier voor meer info.
 • Voor trainingen in leiderschap, cultuurparticipatie en -management en bij vragen over je organisatie en het team, kijk dan op de website van de Academie voor Cultuurmanagement voor een overzicht van mogelijkheden.
 • Of neem contact met ons op.
 • Kunsten’92 heeft een Fair Practice do-it-yourself workshop ontwikkeld zodat je weet waar je staat en met welke zaken je zelf aan de slag kan gaan. Je kunt het Fair Practice Lab bestellen via Kunsten’92. Kijk ook eens op de website van de Fair Practice Code.
 • Voor werkgevers is dit rapport van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals goed om door te nemen. Hier worden inzichten en opties gedeeld die culturele organisaties kunnen helpen bij het invullen van goed werkgeverschap. Het CAOP (Centrum Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel en sinds 1995 een onafhankelijke dienstverlener) heeft een vergelijkbaar rapport uitgebracht.
 • Voor het berekenen van een cao-loon naar een zzp-tarief heeft DigiPACCT een handige tool ontwikkeld.

 • Voor het berekenen van een kunstenaarshonorarium heeft Beeldende Kunst Nederland heeft een calculator ontwikkeld.
 • Kijk eens op de site van Code Inclusie & Diversiteit voor een scan, inspiratie, tips en trainingen.
 • De SER (Sociaal Economische Raad) heeft een aantal aanbevelingen opgesteld.
 • Voor vragen over toegankelijkheid voor mensen met een beperking, neem contact op met De Uitvoerders. In overleg met de gemeente Amsterdam adviseerden zij 24 culturele organisaties.
Een overzicht van organisaties, regelingen, rapporten en ontwikkelingen in de sector
 • Fair Practice Code
  De Fair Practice Code is niet alleen ‘fair pay’.Het is een moreel kompas voor iedereen die in of met de sector werkt. Het vraagt voortdurende reflectie op ons werk door alle partijen. De vijf waarden van de code zijn: solidariteit, diversiteit, vertrouwen, duurzaamheid en transparantie. 
 • Code Diversiteit & Inclusie
  Met de Code Diversiteit & Inclusie maken we de cultuursector meer inclusief. Zo maken we ruimte voor nieuwe verhalen en werken we aan een gelijkwaardige sector voor iedereen door middel van de 4 P’s: Partners, Personeel, Publiek en Programma
 • Governance Code Cultuur
  De Governance Code Cultuur helpt culturele organisaties om de governance goed in te richten. Zo kunnen mensen erop vertrouwen dat je organisatie goed wordt bestuurd, dat het toezicht goed functioneert en dat je (maatschappelijke) verantwoordelijkheid neemt.
 • De 3 Codes toegelicht
  In een videocollege van Cultuur+Ondernemen komen 3 experts aan het woord over het belang van de doelen en de impact die de 3 Codes kunnen hebben.
 • Heb je te maken (gehad) met ongewenste omgangsvormen of wil je deze voorkomen?
  Neem contact op met Mores, dit is een onafhankelijk meldpunt dat geïnitieerd is door verschillende organisaties in de Nederlandse culturele en creatieve sector.
 • Ben je gediscrimineerd? Of zie je dat iemand anders dit overkomt?
  Een melding maken over racisme en/of discriminatie kan bij Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam [MDRA].
 • Sociale Veiligheid bij Podiumkunsten
  Deze stichting heeft als doel is ongewenste omgangsvormen in de sector tegen te gaan en gewenst gedrag te stimuleren. Op de website vind je documenten die gebruikt kunnen worden bij het vormgeven en implementeren van sociale veiligheid in je organisatie. Klik hier voor alle info
 • Platform ACCT
  Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst is een initiatief van het complete werkveld. Het wordt ondersteund door het ministerie van OCW. Gedragen door de belangrijkste culturele organisaties in Nederland. Opgericht met maar één doel: het verbeteren van de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector.
 • Kunsten ’92 komt op voor de belangen van kunst, cultuur, erfgoed en de creatieve sector.
 • De Creatieve Coalitie is een koepelvereniging voor iedereen die werkt in de culturele en creatieve sector. Het bestaat uit 44 belangenorganisaties die de stem vertegenwoordigen van 40.000 creatieve makers en uitvoerenden.  Ze werken aan een betere sociaal-economische positie van werkenden. Landelijk, regionaal en lokaal
 • Voor een overzicht van beroeps- en belangenorganisaties ga naar Cultuur + Ondernemen.
 • Op de website van de Governance Code staan de 8 principes van de Governance Code Cultuur uitgelegd. Lees het na, bekijk de dienstverlening die jouw organisatie kan ondersteunen
 • DEN helpt je bij het ontwikkelen van een digitale strategie voor je organisatie.
 • Het Cultuurloket DigitALL is een loket voor organisaties die hun publieksaanbod of contact met het publiek willen versterken door de inzet van digitale technologie.
 • Voor organisaties tussen de 2 en 50 werknemers die nog niet weten hoe ze moeten beginnen is MKB Digital Workspace opgericht. Tech-studenten helpen mee om jouw digitaliseringsvraagstukken op te lossen.
 • Culturele financieringswijzer
  Vind je route naar financiering van jouw project, product of onderneming. Klik hier voor alle info.
 • Digitale Transformatie
  Digitale Transformatie is de integratie van digitale technologieën in elk bedrijfsproces. Het gaat niet alleen om technische veranderingen binnen een organisatie, maar ook om de manier waarop je publiek benaderd wordt.  Organisaties kunnen een trainings- of opleidingsprogramma aanvragen. Klik hier voor alle info.
 • Verduurzamen van bedrijfspanden
  De gemeente Amsterdam biedt instellingen en ondernemers ondersteuning aan in het verduurzamen van je pand. Zoals (gratis) advies, subsidies en lage rente leningen. Klik hier voor alle info.
 • Financiële regelingen voor leren en werken
  Meer weten over financiële regelingen voor leren en werken? Klik hier voor alle info op de website, of download de brochure voor werkgevers, of de brochure voor werknemers.
 • Culture EU: Europese subsidies voor de culturele en creatieve sector
  Met deze interactieve gids wil de Europese Commissie de toegang tot de financieringsmogelijkheden voor de culturele en creatieve sector vereenvoudigen. Vindt de financieringsmogelijkheden die bij je organisatie passen. Voor het overzicht klik hier.

Verhalen uit de sector

(Om)scholing Culturele en Creatieve sector Nieuws

Voor de creatieve makers! Najaar 2024 start Route Ondernemerschap in de regio Groot-Amsterdam

Kunstenaars, makers en creatieve ondernemers die in de arbeidsmarktregio wonen en...

Lees meer

Culturele en Creatieve sector

De staat van de Culturele en Creatieve Sector, Metropoolregio Amsterdam

De Culturele en Creatieve Sector (CCS) in de Metropoolregio Amsterdam (MRA)...

Lees meer

(Om)scholing Bouw en Techniek Culturele en Creatieve sector IT Luchtvaart MBO Praktijkleren Nieuws Ongekend Talent Transport & Logistiek Uitgelicht Werkzoekende Zorg en Welzijn

Elke eerste dinsdag van de maand: Inloopspreekuur Werk

Hoe staat het met de toekomst van jouw baan? Staat jouw...

Lees meer

(Om)scholing Bouw en Techniek Culturele en Creatieve sector IT Luchtvaart MBO Praktijkleren Netwerkpartners Nieuws Ongekend Talent Over ons Praktijkvoorbeeld Techniek en energietransitie Transport & Logistiek Uitgelicht Werkgever Werkzoekende Zorg en Welzijn

Kwartaalupdate 1: Inspirerende verhalen en betekenisvolle cijfers

In deze Kwartaalupdate delen we, naast de cijfers van het afgelopen...

Lees meer

Culturele en Creatieve sector Nieuws Oriëntatie-evenement Techniek en energietransitie Werkzoekende

Mensen met ambitie opleiden tot leiders in de Culturele en Creatieve sector

Hoe De Generator West zakelijk talent laat ontwikkelen “Als wij straks...

Lees meer

Culturele en Creatieve sector Nieuws

Nieuwe subsidie voor samenwerkende zzp’ers en organisaties in de culturele en creatieve sector

Met de regeling Samenwerking & Schaalvoordelen worden organisaties en zzp’ers in...

Lees meer

Culturele en Creatieve sector Nieuws

Het Rapport Leiderschap in kleur

Hoogleraar Judi Mesman: ‘Er zit altijd wel een wit iemand in...

Lees meer

Culturele en Creatieve sector Nieuws Zorg en Welzijn

Kunst en Zorg

Kunstenaars werken regelmatig samen kwetsbare groepen in de maatschappij, soms incidenteel,...

Lees meer

Agenda

Ben je er bij?

Weergaven navigatie

Evenement weergaven navigatie

Vandaag

Agenda >>

Nieuws

Blijf op de hoogte

(Om)scholing Culturele en Creatieve sector Nieuws

Voor de creatieve makers! Najaar 2024 start Route Ondernemerschap in de regio Groot-Amsterdam

Kunstenaars, makers en creatieve ondernemers...

Bedrijven in Zicht Nieuws Werkgever Werkzoekende

Zet je deuren open!

Bedrijven in Zicht publicatie in...

Netwerkpartners Nieuws Over ons Uitgelicht Werkgever Werkzoekende

Interview door Randstad: Iedereen duurzaam aan het werk

Selma Nijhof is als manager/kwartiermaker...

Nieuws >>

Heb je een vraag voor de Werkdesk Kunst en Cultuur?

We helpen je graag

Als je je naam en telefoonnummer achterlaat bellen we je binnen twee werkdagen terug.

  Meer weten over de sector kunst en cultuur?

  We helpen je graag

  Laat je naam en je telefoonnummer achter en wij bellen je binnen één werkdag terug.

  Ook kun je naar de Veelgestelde vragen pagina voor vragen over werk en onze dienstverlening.