WERKNEMERSTEAM
Intensieve begeleiding levert kandidaat nieuw werkgeluk op
Waar begin je als je na 35 jaar wordt ontslagen bij je werkgever? Dat is voor de meeste mensen al een flinke uitdaging, maar als je ook de diagnose autisme hebt, wordt het nog lastiger. Toch is het Marcel Wagenmakers na twee jaar gelukt om een nieuwe baan te krijgen, dankzij de intensieve begeleiding van het Regionaal Werkcentrum. Hoe leuk is het dat zijn werkomgeving nu in het Rijksmuseum is!
“‘Help! Hoe ga ik een baan vinden waar mensen rekening met mij houden?”
“Dit was mijn eerste gedachte”, vertelt Marcel. “Maar toen ik bij het UWV in contact kwam met Marina Bakker, waren de negatieve gedachten snel weg. Zij begreep me direct doordat ze zelf een zoon heeft met autisme. Dat is echt mijn geluk geweest!” Marina was destijds adviseur werk bij het UWV en heeft hem uiteindelijk twee jaar begeleid.
Marina: “Na een gesprek met Marcel, waarbij ook zijn IQ-coach (op autisme gespecialiseerde coach) aanwezig was, heb ik als eerste stap een consult bij een arbeidsdeskundige aangevraagd. Deze kan bepalen tot wat voor werk een kandidaat in staat is en wanneer hij daar klaar voor is.”
WerkFit
De volgende stap was om een passend re-integratiebureau te vinden dat Marcel verder kon helpen. De arbeidsdeskundige tipte bureau Voorzet. “Voorzet begeleidt veel mensen met autisme naar werk”, weet Marco Moerland, adviseur re-integratiemiddelen bij het Regionaal Werkcentrum. “Na een gesprek met dit bureau heb ik voor Marcel een WerkFit-traject ingezet.” Met WerkFit helpt Voorzet kandidaten die langere tijd niet hebben gewerkt om zich voor te bereiden op een nieuwe baan.
Tristan Schimmel, Marcels begeleider bij Voorzet, legt uit wat WerkFit inhoudt:
“WerkFit is een traject van een jaar, waarin we om te beginnen iemands persoonlijke effectiviteit gaan verbeteren. Hier besteden we de meeste tijd aan, want het is heel belangrijk dat de kandidaat weer zelfvertrouwen krijgt, zich zekerder gaat voelen. Pas daarna kan iemand zich gaan oriënteren op werk. Vragen als ‘welk werk zou ik kunnen doen en leuk vinden en bij wat voor soort werkgever zou ik willen werken’? Als laatste onderdeel komt het versterken van werknemersvaardigheden aan de orde. Kandidaten moeten bijvoorbeeld weer leren om een werkritme op te bouwen, samen te werken en te communiceren met collega’s.”
Via vrijwilligerswerk naar betaalde baan
Marcel over deze laatste stap:
“Toen ik hoorde dat ik vrijwilligerswerk moest doen, had ik daar helemaal geen zin in.Ik had eigenlijk geen idee wat je dan kunt doen en dacht dat ik in een bejaardenhuis moest gaan helpen. Via Facebook zag ik dat ze bij de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten vrijwilligers zochten. Ik ben dol op katten dus ben direct gaan solliciteren en ging er drie dagen in de week werken. Dat is echt het mooiste in die twee jaar dat me is overkomen!” Tristan kan dit alleen maar beamen: “De angst om weer aan het werk te gaan was helemaal weg bij Marcel.”
Toch was Marcel na een jaar WerkFit nog niet toe aan het zoeken naar een betaalde baan. Wel had hij ondertussen bij het UWV een sollicitatietraining gedaan. Na het WerkFit-traject kon voor Marcel een Naar Werk-traject worden gestart bij Voorzet.
Tristan: “Samen met Marcel ben ik gaan kijken in wat voor soort bedrijf hij graag zou willen werken. Zijn voorkeur ging uit naar een hospitality-bedrijf, want in die branche was hij 35 jaar logistiek medewerker geweest. We hebben hotels en andere organisaties afgespeurd op passende vacatures, wat nog niet eenvoudig bleek. Bij één hotel is Marcel op sollicitatiegesprek geweest. Het was een goed gesprek, maar het bedrijf voelde voor hem niet goed. Daarna heeft hij een sollicitatiegesprek gehad bij de logistieke afdeling van Booking.com. Het gesprek, waar ik bij aanwezig was, verliep naar tevredenheid, maar uiteindelijk konden ze het niet eens worden over het salaris.”
Gouden match
Maar eind goed, al goed. Want na bijna twee jaar intensieve begeleiding door Tristan, Marina, Marco en de arbeidsdeskundige van UWV is het Marcel gelukt om een nieuwe baan te vinden. Via een kennis hoorde hij dat een voormalige leidinggevende van hem tegenwoordig werkt bij cateraar Vermaat in het Rijksmuseum. “Ik heb contact met hem opgenomen en kort daarna kon hij mij een baan aanbieden als logistiek medewerker bij Vermaat in het Rijksmuseum. Ik ben er hartstikke blij mee en werk inmiddels al ruim een jaar vier dagen in de week.”
Ifor Alkemade, chef-kok en leidinggevende van Marcel:
“Ik ben heel blij met Marcel. Hij doet zijn werk goed en communiceert prima met mij en zijn directe collega. In het begin was het contact wat stroef en moesten we nog wennen aan elkaar. Maar nu wil ik hem echt niet meer kwijt.”
Dit intensieve traject is een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen verschillende partners van het Regionaal Werkcentrum. Marcel is een van de eerste kandidaten geweest voor wie de re-integratietrajecten via het Regionaal Werkcentrum en het RMT konden worden ingezet. Doordat mensen elkaar weten te vinden en elkaars expertise en mogelijkheden kennen, is maatwerk voor hem geleverd. Zelf wil Marcel daar ook nog wel iets over kwijt:
“Het was een behoorlijk pittig traject waarin ik mezelf als het ware helemaal heb moeten ontleden, maar het heeft me heel veel opgeleverd. Vooral werkgerelateerd. Zonder Marina en Tristan was ik nooit zover gekomen. Voor mij is het een gouden match geweest!”
Nieuwsgierig?
Wil je meer informatie over onze dienstverlening voor werknemers en werkzoekenden? Kijk op onze website en kom in contact met een van onze loopbaanadviseurs.