Kunstenaars die kunstenaars begeleiden en verzorgen

Foto bij artikel: Kunstenaars die kunstenaars begeleiden en verzorgen

Gelukkig ouder worden is een kunst, zeker als je intensieve zorg nodig hebt. Michelle, Dries en Liesbeth, alle drie werkzaam bij Zorggroep Amsterdam Oost, vertellen over hun drijfveren en hun passie voor het Liesbeth List Huis. 

Michelle Courtens (41): “Nét voor corona stond ik op een kruispunt in mijn leven. Als zangdocent, uitvoerend celliste en zangeres was ik veel bezig met muziek en had daar een prima inkomen van. Ik had aan het conservatorium gestudeerd en dacht dat ik dan dus alleen maar met muziek bezig moest zijn. Toch had ik behoefte aan verandering.

“Dat ik straks mijn kennis als verpleegkundige kan combineren met muziek, vind ik echt geweldig.”

Al heel lang had ik een andere passie: de zorg. Ooit had ik een bijbaan waar ik met veel plezier werkte met meervoudig gehandicapte jongeren. De keuze voor een nieuwe richting in mijn leven werd me opeens duidelijk. Ik heb me gemeld bij het ROC Amsterdam en ben de mbo-opleiding Verpleegkundige niveau 4 gaan doen. Gaandeweg de studie kwam ik erachter dat mijn hart bij de ouderenzorg ligt. Dat ik straks mijn kennis als verpleegkundige kan combineren met muziek, vind ik echt geweldig.”

Kunstenaars begrijpen elkaar

Dries Camp (47) heeft na de kunstacademie zes jaar een beroepspraktijk als fotograaf gehad. Via een studievriend is hij op een gegeven moment gaan werken in een bijbaan in de zorg, waar hij een interne opleiding volgde van een jaar. “Na een aantal jaren wilde ik toch wat meer verantwoordelijkheid en afwisseling. Daarop ben ook ik de opleiding Verpleegkundige gaan doen. Ik zat in een klas met zij-instromers, zoals advocaten en bankiers. Het was een mooie mix van mensen die, net als ik, een carrièreswitch wilden maken naar de zorg. Ik vind het werken in de zorg echt fantastisch. Het geeft me een goed gevoel als ik iets heb kunnen betekenen voor een cliënt.”Na de afronding van zijn opleiding is Dries gaan werken als verpleegkundige in de wijk. “Het bevalt me goed, ook wat uitdaging betreft. Op de kunstacademie heb ik me gespecialiseerd in documentaire fotografie. Hierdoor heb ik een brede kijk op de samenleving ontwikkeld en ben ik goed in staat om de verbinding te maken tussen de cliënt en zijn of haar wereld. Praten over wat er bij die persoon aan de muur hangt of in de boekenkast staat, bijvoorbeeld.” Dries begint te stralen als hij het over het Liesbeth List Huis heeft. “Als ik straks aan de slag ga in het Liesbeth List Huis kan ik mijn achtergrond als kunstenaar inzetten om deze mensen nóg beter te begeleiden en ze nog betere zorg te bieden.”

Atelierwoningen en intensieve zorg

Liesbeth Bonis, manager zorg bij het Flevohuis, een van de verpleeghuizen van Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), is nauw betrokken bij de ontwikkeling van het Liesbeth List Huis. “Het Liesbeth List Huis is ontstaan door samenwerking van woningcorporatie Stadgenoot, stichting Kunstenaarshuizen Amsterdam en ZGAO. Het wordt een kleinschalig verpleeghuis voor oudere kunstenaars die intensieve zorg nodig hebben.” Liesbeth laat de 3D-visualisatie zien. “Het is een gebouw met vijf bouwlagen, waarvan de begane grond bestemd is voor algemene voorzieningen zoals een culturele sociëteit, een plek voor een artist in residence, een huisartsenpost en een horecavoorziening. Op de vier woonlagen komen in totaal 36 atelierwoningen. Het wordt echt een unieke voorziening”, vertelt ze enthousiast.”Het is fantastisch als we straks gekwalificeerde zorgverleners in dienst hebben die interesses delen met onze bewoners.”Op dit moment is er voor deze doelgroep alleen het Rosa Spierhuis in Laren. In Amsterdam hebben we het Ramses Shaffy Huis, maar dat is voor oudere kunstenaars zonder of slechts met een lichte zorgvraag. Het is fantastisch als we straks gekwalificeerde zorgverleners in dienst hebben die interesses delen met onze bewoners. Ik ben ervan overtuigd dat we dan de zorg kunnen bieden die passend is bij deze doelgroep en dat er een mooie en creatieve leefgemeenschap zal ontstaan.”

Zorg en Kunst combineren

Michelle en Dries zitten vol ideeën hoe ze hun zorgtaken gaan combineren met hun achtergrond als kunstenaar. “Om te beginnen heb je als kunstenaar of creatief mens een bepaalde manier van denken”, vindt Michelle. “Je maakt sneller een connectie met iemand als je dezelfde achtergrond hebt en kunt daardoor een bepaalde verdieping in het gesprek brengen. We krijgen in het Liesbeth List Huis ook de vrijheid om wat meer buiten de lijntjes te kleuren. In een regulier verpleeghuis ben je veelal aan tijden en handelingen gebonden. Maar stel nu dat een bewoner om tien uur ’s morgens zin heeft om te gaan schilderen, dan ga ik wel alles uit de kast halen om dat voor die persoon te regelen. Zorghandelingen zijn heel belangrijk, maar nog belangrijker is de mentale aandacht die je kunt geven. Ik heb echt het vuur in me om dat te bieden.”

“Kunst en zorg gaan uitstekend samen in het Liesbeth List Huis”

Ook voor Dries is het contact met de zorgvrager in combinatie met die mindset erg belangrijk. “Ik wil graag verder kijken dan de steunkousen die ik iemand help aandoen. Praten over de interesses van iemand als kunstenaar kun je prima doen als je zo’n handeling verricht. Als vormgever en documentair fotograaf kan ik een bewoner die wil exposeren het aanbod doen om zijn tentoonstelling goed in te richten of er een mooie catalogus van te maken.” Michelle ziet zichzelf wel haar zangkunst inzetten als ze een bewoner helpt. Kunst en zorg gaan uitstekend samen in het Liesbeth List Huis.

Dit unieke verpleeghuis zoekt nog kunstzinnige zorgmedewerkers

Leven Lief HuisIn het najaar van 2023 gaat de eerste schop de grond in en begin 2025 moet het Liesbeth List Huis operationeel zijn. Hiervoor zijn nog meer kunstenaars, of mensen die affiniteit hebben met kunst en cultuur, nodig die een opleiding tot zorgverlener willen gaan volgen of al hebben afgerond. Liesbeth: “In oktober start een nieuw BBL-traject (beroepsbegeleidende leerweg, een combinatie van werken en leren), maar andere opleidingsvormen zijn bespreekbaar.”Michelle heeft de opleiding gevolgd via een BBL-traject, dat deels door de werkgever is bekostigd. Het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam heeft dit deels gefaciliteerd. Daarnaast worden alle overige studiekosten vergoed. “Voor het geld hoef je het dus niet te laten”, zegt Liesbeth.  “Maar”, benadrukt ze, “het begint met motivatie voor de zorg.” Dat zit bij Dries en Michelle wel goed, zoveel is duidelijk. Michelle gaat voor een 28-uurs contract en houdt op die manier voldoende tijd over voor haar andere vak: muziek. En dat ze straks hun twee passies, kunst én zorg, kunnen combineren in het Liesbeth List Huis, daar worden ze alleen maar heel gelukkig van!

Meer weten?

Het Liesbeth List Huis wordt een woonvoorziening voor oudere kunstenaars met dementie of een somatisch probleem. De zorg voor deze specifieke groep ouderen zal vooral worden gegeven door zorgverleners die hun roots hebben in de kunst- en cultuursector. Dat kunnen kunstenaars zijn, maar ook mensen die grote affiniteit met deze sector bezitten. Als je meer wilt weten over werken in het Liesbeth List Huis, of als je interesse hebt om een opleiding te volgen, mail Liesbeth Bonis van Zorggroep Amsterdam Oost. Kijk eens op de pagina van de Werkdesk Kunst en Cultuur voor informatie, inspiratie, mogelijkheden voor en over werk en opleidingen of neem contact met ons op.

Benieuwd naar Michelle’s werkdag? Bekijk het hier!

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan wij ervan uit dat u hiermee akkoord gaat.