Liz Bostock is een multigetalenteerde netwerker. Ze is DJ, is zakelijk leider van een artiesten- en evenementenbureau én is ICT-consultant. Toen in 2020 in één klap alle events werden verboden wegens corona, stortte haar wereld zo ongeveer in. “Muziek is mijn passie en evenementen organiseren doe ik vanuit mijn aangeboren ondernemerschap.” Van het Regionaal Werkcentrum had ze toen nog nooit gehoord…
Inmiddels zijn we ruim drie jaar verder en heeft Liz haar leven weer helemaal op de rit. Met hulp van het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam heeft ze de keus gemaakt om zich meer te gaan richten op haar ICT-aanbod. Die keuze was niet vanzelfsprekend en is zeker niet van de ene op de andere dag gemaakt. Op de vraag wat ze zich meer voelt, kunstenaar of ondernemer, is het antwoord onomwonden ‘allebei’. “Ik heb een tijdje geprobeerd om óf het één óf het ander te doen, maar het ondernemend zijn zit gewoon in me. Een leven zonder muziek kan ik me daarnaast echt niet voorstellen. Op het podium krijg ik energie. Gelukkig is het de laatste jaren steeds meer geaccepteerd dat iemand twee uiteenlopende dingen doet.” Als je dan van het ene op het andere moment geen werk meer hebt, raak je wel even in paniek. Ik zat als ondernemer opeens in een noodsituatie, want ook mijn IT-klanten kwamen voor een groot deel uit de evenementen- en muziekbranche.”
Veel gehad aan coach
Liz kwam via het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam in contact met een coach van Onderneemvaardig. “Het was heel fijn om te merken dat ik, en al die 100.000 andere mensen die in de kunst en cultuursector werkzaam zijn, werden gezien als zzp’ers. De Gemeente Amsterdam heeft in die beginperiode van corona echt heel erg zijn best gedaan om snel te schakelen en er óók voor zzp’ers te zijn.” Uit de gesprekken die Liz had met haar coach, kwam op enig moment het advies om te stoppen met haar evenementenbureau. Dat kwam wel even hard binnen bij haar. “Dat doe je niet zo maar na 25 jaar omdat de regering een ad-hocbeleid aan het voeren is op corona”, was mijn eerste reactie. “Via Onderneemvaardig ben ik toen in contact gekomen met een loopbaanbegeleider van Switch. Samen zijn we gaan kijken naar de mogelijkheden, bijvoorbeeld tijdelijk stoppen of permanent. Tegelijkertijd heeft mijn coach me geholpen om te onderzoeken hoe ik meer klanten kan krijgen voor mijn IT- activiteiten. Ik moest uit een diep dal komen, maar nu ben ik zo ver dat ik mijn ICT-klantenkring gestaag aan het uitbreiden ben. Mijn doel is om uiteindelijk mijn inkomsten voor 50% te halen uit events en DJ-werk en voor 50% uit IT. Ik ben op de goede weg!”
Ondersteuning voor zzp’ers én organisaties
De werkdesk kunst en cultuur biedt volgens Liz echt een platform dat mensen uit de creatieve sector die in problemen zijn gekomen qua werk, verder kan helpen. Ze wil er dan ook graag meer bekendheid aan geven. “De werkdesk helpt alle zzp’ers in de kunst en cultuursector, maar is er ook voor theaters en andere organisaties in de culturele en creatieve sector. Theatergroepen die een oplossing zoeken voor medewerkers kunnen er dus ook terecht. De kracht van de werkdesk kunst en cultuur is dat ze als een soort doorgeefluik fungeren naar allerlei andere organisaties die hulp en ondersteuning kunnen bieden. Via de werkdesk kom je daar sneller mee in contact. Zij weten de weg en kunnen je naar de juiste instantie doorverwijzen. Ik was in elk geval blij verrast dat dit platform bestaat!” Aldus Liz Bostock.
Een beter pleidooi kunnen wij niet bedenken. En o ja, en Liz wil nog wel iets meegeven aan iedereen uit de sector die hulp kan gebruiken: “Denk nou niet ‘ik kan niks anders, als kunstenaar’ of ‘ik heb helemaal niet het juiste diploma om ander werk te gaan doen’. Daar doe je jezelf echt tekort mee! Het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam heeft zo’n enorm groot netwerk en kan over zó veel verschillende expertise beschikken, dat er echt voor iedereen een passende mouw te vinden is. Ook voor jóu.”
Nieuwsgierig naar Liz’ muziek, hoe haar dag als ICT’er, eigenaar van een evenementenbureau en DJ eruit ziet?