De drijvende krachten achter de Proeftuin: Edward de Waard (werkbegeleider HVO-Querido), Annette de Rooij (regiocoördinator SBB Groot-Amsterdam), Berry Croese (deelnemer proeftuin), Brigitte Boots (kwartiermaker mbo praktijkleren derde leerweg en projectleider proeftuin), Roald Moen (docent ROC van Amsterdam)
In twaalf lesweken leren hoe je in een horecakeuken kunt koken. Dat is wat de deelnemers aan Proeftuin Koken in de horeca hebben gedaan. Het leverde, bij goed gevolg, een officieel mbo-certificaat niveau-2 op. Kwartiermaker mbo praktijkleren derde leerweg Brigitte Boots en docent horeca Roald Moen glimmen van trots op de resultaten die de deelnemers hebben laten zien.
“Het bijzondere aan deze proeftuin”, zegt Brigitte, “is dat het tot stand is gekomen in co-creatie met de maatschappelijke organisaties HVO-Querido, De Regenboog Groep, Roads, Social Capital | Brouwerij de Prael, Not for Sale en Mama’s Koelkast. Door deze samenwerking kon er een groep deelnemers gevormd worden. Iets wat anders nooit gelukt was, omdat elke maatschappelijke organisatie apart onvoldoende kandidaten heeft voor deze opleiding. Het is echt een maatwerktraject dat afgestemd wordt op de deelnemers. Vanuit Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam (RWC) hebben we dit traject gefinancierd omdat het bijdraagt aan onze doelstelling om (kwetsbare) mensen naar werk te leiden.”
Koken in de horeca is een derde leerwegopleiding op mbo niveau-2, verzorgd door ROC van Amsterdam. Met de Proeftuin Koken in de horeca wil Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam het concept van mbo derde leerweg verder onder de aandacht brengen in de regio Groot-Amsterdam.
Roald Moen (docent): “Dit nieuwe traject Koken in de horeca heeft absoluut mijn hart gestolen. Ik heb de deelnemers enorm zien groeien.”
Deelnemers zien groeien
Docent Roald Moen is razend enthousiast over het concept van deze opleiding. “Ik heb al aan veel groepen lesgegeven, ook aan volwassenen, maar dit nieuwe traject Koken in de horeca heeft absoluut mijn hart gestolen. Ik heb de deelnemers enorm zien groeien. Ze hebben alle basistechnieken geleerd, zowel de theorie als de praktijk, waardoor ze zó aan de slag kunnen in een horecakeuken. Behalve dat ze leren snijden en gerechten maken, ontvangen de deelnemers ook een bewijs van deelname aan de HACCP over voedselveiligheid in de keuken. Ik heb alle studenten zien groeien als professional én sterker zien worden als mens; dat vind ik minstens zo belangrijk. Dit is mede te danken aan de geweldige steun van vertrouwenspersoon Toos Heemskerk, waar deelnemers die hun verhaal kwijt wilden altijd terechtkonden. Het is mooi om te zien dat er een band is ontstaan tussen de deelnemers, die elkaar daarvoor niet kenden. Bij de Proeve van Bekwaamheid moedigden ze elkaar zelfs aan. Ook de locatie van HVO-Querido waar de lessen zijn gegeven, heeft bijgedragen aan het succes. Door al deze factoren was de opkomst hoog en de uitval laag.”
Brigitte voegt hier graag een niet onbelangrijk element aan toe: “Roald is een fantastische docent. Ik ben echt onder de indruk van het niveau dat de deelnemers hebben bereikt. Wat zij in korte tijd hebben laten zien aan kooktechnieken, inclusief patisserie, is absoluut te danken aan de bezielende leiding van Roald.”
Berry Croese (deelnemer): “Telkens als Roald iets van theorie uitlegde, gingen we er direct daarna in de praktijk mee aan de slag in de keuken. Daar leer je echt ontzettend veel van.”
Veel geleerd in de praktijk
Hoogste tijd om dit eens voor te leggen aan een van de deelnemers. Berry Croese werkt al een tijdje bij restaurant Freud, eerst overdag als fietskoerier en inmiddels in de avond als gastheer. “Of ik Roald een goede docent vind? Ik durf wel te stellen dat zonder Roald deze hele opleiding er niet zou zijn! Hij legt alles heel geduldig uit en doet dat vooral ook in kleine stapjes. Telkens als hij iets van theorie uitlegde, gingen we er direct daarna in de praktijk mee aan de slag in de keuken. Daar leer je echt ontzettend veel van. Je ziet dan meteen waarom je iets op een bepaalde manier moet doen. Als gastheer bij restaurant Freud krijg ik dagelijks vragen van gasten over de gerechten en bereidingen. Regelmatig loop ik dan even naar de koks om dingen na te vragen. Nu ik deze opleiding heb gedaan zal dat een heel stuk minder worden. Ik heb veel meer kennis gekregen van kooktechnieken en heb zelf diverse gerechten leren maken.”
Of Berry straks ook in de keuken te vinden is bij Freud is nog even de vraag, maar uitsluiten doet hij het zeker niet. “Ik ben blij dat mijn leidinggevende mij heeft voorgesteld om deze opleiding te gaan volgen. Ze hebben mij ook alle medewerking gegeven. Zo heb ik voor de Proeve van Bekwaamheid een dag van tevoren, onder toeziend oog van onze chef-kok, kunnen oefenen in de keuken van ons restaurant. Daardoor was ik minder zenuwachtig toen ik mijn Proeve moest afleggen. Ik heb er dan ook goede hoop op dat ik het examen heb gehaald en straks uit handen van Elvire Biegel, directievoorzitter ROC van Amsterdam, mijn certificaat in ontvangst mag nemen. Daar ben ik best trots op.”
Annette de Rooij (SBB): “Als organisatie zoeken wij actief de verbinding met zowel het onderwijs als de overheid.
Meer Proeftuinen in de toekomst
Brigitte benadrukt het belang van samenwerking door alle partners, waaronder de al genoemde maatschappelijke instellingen en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Deze laatste organisatie heeft gezorgd voor de erkende leerbedrijven waar de studenten hun praktijkervaring konden opdoen. Annette de Rooij, senior adviseur bij SBB: “Als organisatie zoeken wij actief de verbinding met zowel het onderwijs als de overheid. Leerbedrijven vinden het leuk en uitdagend om mee te werken aan opleidingen als deze. De arbeidsmarkt zit te springen om personeel en werkt graag mee aan het opleiden ervan. Daarbij wordt ook heel bewust gekeken naar mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Het ontwikkelen van mbo-certificaten draagt bij aan het moduleren van het onderwijs op verzoek van het werkveld. De samenwerking met het ROC en RWC Groot-Amsterdam ervaar ik als heel prettig. Brigitte is echt een visionair en heeft heel goede ideeën met betrekking tot Proeftuinen. Ik vind het ontzettend waardevol om dit samen te doen; het is echt een cadeautje!”
Brigitte Boots (RWC) “Je ziet dat je met co-creatie goed in staat bent om dit soort trajecten aan te bieden.
Proeftuin Koken in de horeca is wat Brigitte betreft nog maar het begin. “Je ziet dat je met co-creatie goed in staat bent om dit soort trajecten aan te bieden. Het is maatwerk en kost geld, maar samen kun je dat voor elkaar krijgen, ook financieel. Mijn streven is om een platform te creëren waarbij organisaties zich kunnen aansluiten en waarmee we opleidingstrajecten kunnen aanbieden in verschillende branches. Dat is mijn stip op de horizon. Ik ga graag daarover in gesprek met andere organisaties. Ik ben ervan overtuigd dat we door de regionale samenwerking uit te breiden en te verduurzamen, mensen die nu nog onnodig aan de kant staan kunnen ondersteunen en opleiden. Daarmee geven we iedereen een kans om aan het werk te komen.”
Deelnemers aan de proeftuin behalen een officieel mbo-certificaat en ontvangen elk een persoonlijk Skillspaspoort, een primeur in Nederland.
Mbo derde leerweg
Mbo praktijkleren derde leerweg is een mooie aanvulling op de BOL- en BBL-varianten van mbo-scholen. Het is een combinatie van werken en het doen van een (deel van een) mbo-opleiding. Mbo-certificaten worden vastgesteld door het Ministerie van OCW en ingezet voor bij- en omscholing van werkenden en werkzoekenden.
Meer weten over mbo praktijkleren derde leerweg? Kijk op de pagina van mbo praktijkleren en neem contact met ons op.