Zij aan Zij aan Zet

OngekendTalent-zijaanzij

PROJECT ONGEKEND TALENT

Ervaring vrijwilligerswerk omzetten in een betaalde baan

Fatima Lalouch is een van de dertien vrouwen uit Oostelijke Eilanden die deelneemt aan het project Zij aan Zij aan Zet. Ze heeft een hele bak ervaring in vrijwilligerswerk, en zou heel graag betaald werk willen doen. Ze hoopt dat ze in het najaar een opleiding tot vertrouwenspersoon mag gaan volgen. Ongekend Talent van het Regionaal Werkcentrum ondersteunt dit mooie project.

Of het nu gaat om projecten in de buurt of werk als overblijfmoeder of gastvrouw tijdens een zwem-meerdaagse: Fatima draait haar hand er niet voor om. “Ik vind het fijn om anderen te helpen. Ik heb ook al diverse trainingen gevolgd, onder andere over huiselijk geweld.” Chiquita Odjo-Seymonson is vanuit de gemeente Amsterdam gedetacheerd bij BOB Helpt, een initiatief van buurtorganisatie Over de Brug. Zij heeft Zij aan Zij aan Zet opgezet.

Ongekendtalent-zijaanzijaanzet
Chiquita (links) en Fatima bij de buurtorganisatie Over de Brug (Foto: Sander Stoepker)

Chiquita: “Eigenlijk is Fatima in de buurt al een soort vertrouwenspersoon doordat zij veel vrouwen een luisterend oor biedt. Het zou fantastisch zijn als ze straks haar droombaan kan krijgen.”

Chiquita, die zelf al dertig jaar in de wijk woont, kwam via een wijkonderzoekje tot de conclusie dat heel veel vrouwen vrijwilligerswerk doen, maar geen betaald werk hebben. In eerdere bijeenkomsten en tijdens intakegesprekken vroeg ze waar de vrouwen behoefte aan hadden. Aan de hand van de resultaten heeft ze het traject Zij aan Zij aan Zet ontwikkeld. “Aanvankelijk was werk niet de eerste behoefte. Vaak denken ze dat ze toch geen kans hebben op een betaalde baan omdat ze geen diploma’s bezitten of omdat hun Nederlands onvoldoende is.”

Ondersteuning van Ongekend Talent

“Ik wilde heel graag leren solliciteren en een goed cv leren schrijven”, vertelt Fatima.

“Ik heb nog nooit betaald werk gehad en had geen idee waar ik zou kunnen solliciteren en vooral hoe. Met dit project voel ik me sterker in mijn schoenen staan.

Chiquita wees me op de praktijkopleiding tot buurtvertrouwenspersoon die het Educatief Centrum Oost hier in de wijk aanbiedt. Ik heb mij nu aangemeld voor een intakegesprek en hoop in september met deze opleiding te kunnen starten.” Een aantal deelneemsters aan het project had behoefte aan meer taalscholing. Anderen hadden de focus op betaald werk.

Joy Dekker, projectleider Ongekend Talent:

“Chiquita vertelde me over haar plannen met dit project. Ik was meteen enthousiast omdat zij echt in de haarvaten van deze wijk zit en tegelijkertijd haar ervaring als klantbegeleider van Werk, Participatie en Inkomen (WPI) meebrengt.”

Op advies van Joy hebben Chiquita en de inmiddels erbij gekomen trainer Farzana Shams het projectplan herschreven, zodat het meer in de richting ging van echt werken. Dat bood subsidiemogelijkheden en zo kon een trainer ingehuurd worden. “Ik ben blij dat wij vanuit Ongekend Talent dit project hebben kunnen ondersteunen. Ik heb meegedacht hoe we deze vrouwen kunnen helpen om de stap richting de arbeidsmarkt te zetten. Verder heb ik Chiquita op het spoor gezet van RMT-gelden die beschikbaar zijn voor dit traject. Ook hebben we het aanbod van Taal op Maat via WPI voor extra taallessen bij TopTaal ingezet. Onze rol is vooral faciliterend.”

Stap gezet naar werk of opleiding

De uitvoering van het project was in handen van BOB Helpt. Samen met de trainer én met bedrijven uit de buurt heeft Chiquita het programma kunnen invullen. Er zijn gastsprekers geweest, zoals een expert die kwam vertellen over het werken via een uitzendbureau, een coördinator van Amsterdam Werkt en een NUG (Niet Uitkeringsgerechtigden)-consulent. Met cateringbedrijf Vermaat en Zorggroep Amsterdam Oost zijn afspraken gemaakt over bedrijfsbezoeken. Andere ingrediënten van dit negen weken durende project waren onder meer bewustwording van kwaliteiten en sollicitatieoefeningen. Fatima en Chiquita hopen dat er volgend jaar een nieuwe groep kan starten. “Er is nu al een wachtlijst van vrouwen”, weet Chiquita. Voor de huidige groep is er een nazorgtraject tot het eind van dit jaar.

Chiquita: “Het is een prachtig project waarin alle dertien deelneemsters veel over zichzelf hebben geleerd en echt stappen hebben gezet naar betaald werk of een opleiding. Eén vrouw wil zelfs een eigen bedrijf beginnen!”

Wil je meer weten?

Ga hier naar de pagina over het project Ongekend Talent.

Oproep

Voor het project Ongekend Talent zijn we nog steeds op zoek naar professionals die vertrouwd zijn met de lokale situatie en die ons de weg kunnen wijzen naar de waardevolle vindplekken van Ongekend Talent. Neem contact met ons op, zodat we samen het potentieel in onze gemeenschap kansen kunnen bieden.

 


 

Netwerkbijeenkomst Ongekend Talent zorgt voor beweging

Buurtinitiatieven en maatschappelijke organisaties zijn onderweg naar een effectievere samenwerking

Netwerkbijeenkomst Ongekend Talent
Netwerkbijeenkomst Ongekend Talent

Op maandag 8 juli organiseerde het projectteam van Ongekend Talent voor de tweede keer een netwerkbijeenkomst met al onze partners. Maar liefst twaalf stichtingen en maatschappelijke organisaties deden mee. Met deze partners hebben wij de afgelopen anderhalf jaar in de hele stad ontwikkel- en opleidingstrajecten op touw gezet voor bezoekers die zelf aangaven een stap naar betaald werk te willen zetten, maar niet wisten hoe.

Tijdens de bijeenkomst werd van gedachten gewisseld over de thema’s empowerment, scholing en werk. Er bleek behoefte te zijn aan overzicht en een routekaart met mogelijkheden voor de deelnemers aan de trajecten. Daarnaast moeten alle professionals en betrokkenen, het hele netwerk, makkelijk kunnen zien wie het juiste aanspreekpunt is voor welk onderdeel. Hoewel veel partners met grote toewijding werken, is soms extra hulp nodig om een ontwikkeltraject te kunnen opzetten en uitvoeren. De stichtingen zelf stelden voor vaker onderling contact te zoeken om elkaar te kunnen versterken.

Het projectteam is zeer tevreden over de opkomst. Samen met de stichtingen en organisaties onderzoeken we wat nodig is om bezoekers dichter bij de arbeidsmarkt te brengen als ze dat willen. De tijdens de bijeenkomst gedeelde ideeën gaan we omzetten in concrete acties.