De logistieke sector is waarschijnlijk breder dan je denkt. ‘Vrachtwagens en magazijnen waar je zwaar moet sjouwen’ is vaak het beeld dat mensen hebben. Maar het is net zo goed bagageafhandeling op Schiphol, boodschappen verzamelen in een distributiecentrum voor bezorging aan huis, personenvervoer of vrachtafhandeling in de haven. En ga zo maar door. “Met het loopbaanpad willen we één toegang creëren waar werkgevers, opleiders en werkzoekenden elkaar kunnen vinden”, zegt projectleider Natascha de Wilde.
Logistiek volgens Van Dale: beheersing van alle goederenstromen, personen- en dataverkeer, nodig om een bedrijf enz. te laten functioneren. Daar zijn heel wat mensen voor nodig. Al die verschillende functies in de regio Groot-Amsterdam, vaak met noodzakelijke opleidingstrajecten, zouden in de toekomst kunnen worden gebundeld in het Loopbaanpad Logistiek. Natascha: “In de regio zijn er heel veel mooie initiatieven om logistiek onder de aandacht te brengen. Ze zijn alleen nog niet overzichtelijk aan elkaar gekoppeld. Met het Loopbaanpad Logistiek willen we één toegang creëren waar werkgevers, opleiders en werkzoekenden elkaar kunnen vinden. De missie van Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam is een duurzame baan voor iedereen. Het loopbaanpad is er voor startfuncties, maar ook voor doorgroeimogelijkheden.”
Het Loopbaanpad Logistiek is nog volop in ontwikkeling en bouwt daar zorgvuldig aan verder.
LCS Schiphol belangrijke partner bij Loopbaanpad Logistiek
Op Schiphol vliegtuigen laten landen en opstijgen, vereist een behoorlijke logistieke organisatie. Erik de Vries, programmamanager bij Luchtvaart Community Schiphol, is vanaf het begin betrokken bij de Logistieke Tafel Groot-Amsterdam. “Logistiek is bij veel mensen onbekend en je weet: ‘onbekend maakt onbemind’. Er zijn legio logistieke functies en vacatures, zowel op mbo-niveau als voor mensen die (nog) geen diploma hebben. Wij zorgen ervoor, samen met de luchtvaart-gerelateerde bedrijven, dat deze mensen een opleiding krijgen bij De Logistieke Vakschool, onderdeel van MBO College Airport – ROC van Amsterdam-Flevoland. We stimuleren Open Dagen en stagemarkten van het ROC en organiseren samen met Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam regelmatig banenmarkten. Daar ontmoet ik mensen die al veel sollicitatiebrieven hebben geschreven, maar nooit zijn uitgenodigd voor een gesprek. Bij ons op de banenmarkt komen ze direct in contact met werkgevers, waarna ze niet zelden met een contract de deur uit gaan.”
Lionel Raphael, een ‘vrolijke jongen van zestig jaar’, is cargomedewerker bij KLM, een van de vele logistieke banen op Schiphol. Hij doet dit werk met veel plezier. “Ik regel samen met mijn collega’s dat al die pakketten die bedrijven en particulieren iedere dag bestellen, veilig uit de vrachtvliegtuigen worden gehaald. Het is werk dat je zorgvuldig moet doen, want vaak zitten er breekbare producten in een doos. De kleine dozen zetten we met de hand op een pallet. Voor de grotere pakketten, zoals tv’s en koelkasten, pak ik de heftruck. Ik heb mijn diploma heftruckchauffeur op zak. Ik ben blij dat ik dit werk mag doen. Je leert hier dingen zoals omgaan met een scanapparaat en nog veel meer. Ik leer graag nieuwe dingen. Hiervoor was ik een tijdje werkloos doordat ik langere tijd in het ziekenhuis moest verblijven. Sanne van Alphen van de gemeente heeft mij goed geholpen. Eerst gaf ze me een rondleiding bij KLM Catering Services, maar ik zag al snel dat dat niets voor mij was. Ik wilde heel graag aan de slag als cargomedewerker. Dankzij Sanne is dat gelukt!”
Maatwerk, begeleiding en coaching
Nies Oostenbrink is als domeinmanager Logistiek, Transport en Luchtvaart van het ROC van Amsterdam-Flevoland nauw betrokken bij de opleidingstrajecten voor Loopbaanpad Logistiek. “Wij hebben een goede band met veel bedrijven op Schiphol, waar we scholing verzorgen voor het personeel. Verder leiden we mensen op de werkvloer op bij bedrijven als Royal Flora Holland. Mensen kunnen bij ons leren door één dag in de week naar school te gaan en de rest van de week te werken (BBL-route) of door vier dagen per week naar school te komen en één dag in de week stage te lopen (BOL-route). Voor het loopbaanpad ontwikkelen we daarnaast aangepaste trajecten.”
Natascha vult aan: “In het loopbaanpad stellen we de behoefte van de kandidaat centraal. Dat betekent dat een kandidaat ervoor kan kiezen om een (deel)certificaat te halen of een mbo-diploma.
Dat laatste geeft de werkzoekende wel meer duurzaamheid, maar we verplichten niemand om een hele mbo-opleiding te volgen.” Iemand kan ook een diploma in delen behalen, door het te spreiden over een aantal losse certificaten. Niet iedereen vindt het fijn om in de schoolbanken te zitten. Nies: “Iemand die snel aan het werk wil, kunnen we steeds beter een traject op maat aanbieden via modules.”
“Mensen die moeite hebben om aan werk te komen, willen we heel graag helpen. Wanneer iemand geïnteresseerd is in een baan in de logistiek, bieden we hem of haar begeleiding en coaching aan. Zo hoeft niemand aan de zijlijn te blijven staan, maar kan iedereen duurzaam aan het werk”, besluit Natascha enthousiast.