De nieuwe baan van Edward Soria

Overal hoor je dat er personeelstekort is. Toch zijn er ook genoeg mensen die zonder baan zitten, want het vinden van een match tussen werkzoekende en werkgever is veel meer dan alleen een vacature invullen. Het gaat ook om werkgeluk, een goede levensbalans en de juiste invulling van skills. Vandaar dat een groep partijen nu samenwerkt om dat werkgeluk ook écht te vinden. Vaak lukt dat ook. Zoals bij Edward Soria.

De weg naar een droombaan

Edward is tegenwoordig dolgelukkig op de bus bij de Oostenrijk Groep. Niet alleen kan hij uitstekend sturen, hij heeft ook het sociale gevoel van een toerwagenchauffeur. “Ik wil onder de mensen zijn. Veel met mensen doen, dat past bij mij. Dat geeft mij energie.”

Edward “Ik wil onder de mensen zijn. Veel met mensen doen, dat past bij mij. Dat geeft mij energie.”

Wij voelen dat enthousiasme als Edward zijn levensverhaal vertelt: “Ik heb altijd veel gedaan, toneel gespeeld, wilde piloot worden, was coach, in bandjes gespeeld als drummer… Ik ben de reisleider, de gids, de gastheer, dat was al vroeg duidelijk.”

Maar zijn weg naar deze droombaan zat wel vol ups en downs.

“Ik begon in de bouw, maar dat was voor mij te conservatief. Mijn vader vond een plek voor mij als monteur bij de KLM toen ik negentien was. Ik heb me daar heel snel opgewerkt tot hoofdmonteur, omdat ik altijd heel nieuwsgierig was. Later nog naar de avond-MTS… maar op de dag dat ik examen had, was de bevalling van mijn tweeling!”

Later, na een tijd een managementfunctie te hebben gehad, bouwde hij zelfs een hele bedrijfstak op met dierenvervoer voor de KLM. Maar uiteindelijk kwam corona. Er moesten zesduizend mensen weg, en Edward kwam op straat te staan. Het UWV maakte daarom een rapportage voor en over hem. En wat bleek? Edward solliciteerde eigenlijk de hele tijd op banen die altijd met mensen te maken hadden.

“Het viel op. Ik solliciteerde voor op de trein, was steward bij evenementen… dat zag het UWV allemaal. Dus daar zeiden ze dat ik een keer moest gaan praten met arbeidsmarkt- en opleidingsadviseur Orlando Mohaboe. Hij zette mij op het pad om op touringcars te gaan rijden.”

Orlando (WSP): “Je ziet mensen écht stralen”

Het vinden van het wensberoep

Orlando en Edward
Edward in gesprek met arbeidsmarkt- en opleidingsadviseur Orlando Mohaboe

“Als je een goede match vindt met het wensberoep, dan zie je mensen écht stralen”, vertelt Orlando (adviseur werkgeversdiensten WSP) over de moderne manier van banen matchen. Vooral voor mensen die wat langer zonder werk zitten werkt het goed. “In een markt als deze, met veel werkgelegenheid, verwacht men dat je alles maar zelf redt. Maar het echte leven is vaak anders. Daar helpen wij bij. Samen met alle partijen. We verbinden.”

Soms gaat het namelijk net te snel voor mensen om tot die match te komen. “Mensen komen soms langer in de bijstand terecht. Dat heeft vaak te maken met jouw thuissituatie, met schoolgaande kinderen, met zaken die in jouw leven belangrijk zijn. Wat we dan doen is kijken of we dingen kunnen faciliteren, zoals vervoer, aangepaste werktijden, rekening houden met reisafstand, avondcursussen en trainingen… alles om jou die weerbaarheid te geven die de arbeidsmarkt verlangt. Kortom, we vragen: waar ligt nou het werkgeluk? Dat wensberoep? Dan is die baan die we matchen blijvend. Dat is duurzaam.”   

Oostenrijk Groep is blij met de match

Orlando benadrukt hoe laaiend enthousiast werkgevers kunnen zijn over een match. En dat brengt ons naar Manou Staal, COO van de Oostenrijk Groep, die vertelt: “Voor ons is het heel belangrijk. Wij zijn heel blij met de verbinding. Want op dit moment is het lastig om chauffeurs te vinden. Vergrijzing, Brexit, minder mensen die in militaire dienst hun rijbewijs halen… Het is ook een heel apart beroep. Als touringcarchauffeur ben je gastheer. Je gaat met mensen op stap. Het is dus heel belangrijk wie er achter het stuur zit.”

Orlando vertelt daarover: “We matchen op basis van competenties en karakter, niet op basis van een cv. Kijk naar Edward Soria. Op basis van zijn KLM-ervaring had je hem niet snel op een touringcar gezien. Maar hij heeft zo’n ontzettend gastvrije houding… dáárop zijn we gaan pitchen.”

“Ik zie jou, ik hoor jou”

Een match die blijft, daar draait het allemaal om. Natasja Steenhagen, coördinator van het Regionaal Mobiliteitsteam van het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam, vertelt wat de samenwerking voor de kandidaten doet: “Wat heb je allemaal samen te bieden voor de kandidaat die aanklopt? En kunnen we dan met elkaar optrekken in kennis, middelen, locatie, informatie, dienstverlening? Je kunt samen breder inzetten, kansen groter maken voor de kandidaat. Verbinden.”

De aanpak is echt vanuit de persoon, de werkzoekende zelf, benadrukt Natasja: “Werk betekent heel veel voor mensen. En wij zien echt grote veranderingen in hun leven. Mensen zijn heel dankbaar. Doordat je maatwerk levert, merk je dat iemand veel meer gehoord en gezien wordt. Mensen voelen zich serieus genomen. Het is allemaal: ik zie jou, ik hoor jou.”

Natasja (RWC) “Werk betekent heel veel voor mensen. En wij zien echt grote veranderingen in hun leven.”

Manou Staal COO Oostenrijk GroupOostenrijk Groep, UWV en verkeersschool Nelen

Dat maatwerk werkte bij Edward in ieder geval uitstekend. Manou Staal (COO Oostenrijk Groep): “Een rijbewijs kan je er niet zomaar even bij doen. We zijn daarom gaan samenwerken met het UWV en verkeersschool Nelen. Edward ging naar de wervingsdag bij Nelen. En daar bleek hoe enthousiast Edward is. Hij kan er echt van genieten.” Edward is nog steeds hartstikke blij. “Je hebt je eigen tokootje in de toerwagen. Je bent gastheer. Je bent steward. Je bent piloot. Er zit ontdekken in. Vrijheid. Al mijn kernwaardes, alles waarvoor ik op de wereld ben, het zit er allemaal in. Ik dacht alleen: nu nog kijken of ik dat stuur goed kan vasthouden! Toen ik begon met rijden… ik heb alleen maar gezegd hoe gaaf ik het vond.”

Wil je ook een nieuwe richting met werk? Jouw wensberoep vinden? Neem contact op via 020-25 27 029 of vul het contactformulier in dan nemen we binnen één werkdag contact met je op.

Bekijk hier het filmpje waarin Edward zijn verhaal vertelt.