Ahmed is nu trainee bij ministerie met hulp van coach Frances

Ahmed Sékou Touré kon na zijn tijdelijke baan bij de Gemeente Amsterdam geen werk vinden op zijn niveau. Hij klopte aan bij Frances van den Broeke van Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam. Via een intensief coachingstraject slaagde hij erin een traineeship te bemachtigen als projectleider bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Nadat Ahmed diverse sollicitatieafwijzingen had ontvangen (‘te weinig ervaring’; ‘past niet bij het profiel’), klopte hij aan voor hulp bij het Regionaal Mobiliteitsteam van het Regionaal Werkcentrum. In Frances vond hij een fijne coach met wie het meteen klikte. “We hebben eerst samen diverse gesprekken gevoerd om te achterhalen waarom het Ahmed niet lukte een baan te krijgen”, schetst Frances die begintijd. “We analyseerden zijn sollicitatie-ervaringen en bekeken zijn cv. Ik kwam tot de conclusie dat er best wat zaken ontbraken op Ahmeds cv die naar mijn idee het vermelden waard waren.”

Frances wees Ahmed er bijvoorbeeld op dat de weg die hij had afgelegd tot waar hij nu staat, best bijzonder is. In het kader van gezinshereniging kwam hij met zijn moeder en twee zusjes naar Nederland toen hij 18 jaar was, en nu op z’n 32ste heeft hij een universitaire bachelor plus een master op zak. Toen Ahmed in Nederland kwam, stelde hij zichzelf ten doel om ooit een hoge functie bij de Rijksoverheid te vervullen. Daar heeft hij hard aan gewerkt. Nadat hij Nederlands had geleerd, volgde hij een mbo-4 opleiding, om daarna in één jaar zijn hbo-propedeuse te halen. Vervolgens behaalde hij in vier jaar zijn bachelor Politieke Wetenschappen in Leiden, waarna nog een master International en European Governance volgde. Daarnaast spreekt hij inmiddels zeven talen. “Het zegt iets over zijn ambities en doorzettingsvermogen.”

Zoekrichting bepalen

De tips van Frances triggerden Ahmed om zaken te benoemen en zo zijn cv te versterken. Na de sessies over zijn cv was voor Frances de hamvraag: in welke richting ga je een baan zoeken? Ze hebben diverse gesprekken gevoerd, waarbij allerlei terreinen de revue passeerden. “Frances heeft me bewustgemaakt van de keuzes die ik heb”, zegt Ahmed. “Ze heeft me de ogen geopend en me flink aan het denken gezet over wat haalbaar is en wat past bij mijn interesses. Daar kwam toen uit dat ik in elk geval een carrière in het sociaal domein ambieer.”

Toen de zoekrichting eenmaal duidelijk was, kreeg Ahmed de eerste nieuwe sollicitatiegesprekken en werd hij door een aantal bureaus uitgenodigd om te komen praten. “Ahmed deed waardevolle nieuwe ervaringen op in het solliciteren. Er waren ook afwijzingen bij, die we hebben besproken in de vervolggesprekken. Zijn presentatie werd steeds beter, en daarmee zijn kansen op de arbeidsmarkt.”

Intensief coachingstraject

Naast sollicitatietrainingen gaf Frances hem ook tips over hoe je kunt netwerken in Nederland. Hij verbeterde zijn LinkedIn-profiel en bezocht (digitale) netwerkbijeenkomsten. Ook voerde hij diverse gesprekken met werving- en selectiebureaus. “Ik had een kennis van mij via LinkedIn een berichtje gestuurd, waarin ik aangaf op zoek te zijn naar een beleidsfunctie. Hij bracht mijn cv onder de aandacht van recruiters die hij kende. Toen een van hen een oproep had geplaatst voor een vacature bij het ministerie van VWS, heeft die kennis mij getagd. Ik nam contact op met deze recruiter en zij informeerde me over een traineeship van het New Professionals Programma.”

Het coachingstraject van Ahmed bij Frances heeft in totaal ruim een half jaar geduurd. Frances: “Ik merkte dat Ahmed onbekend was met de Nederlandse arbeidsmarkt en de sollicitatie-etiquette voor ambitieuze hoogopgeleide professionals. Dat inspireerde mij om dit coachingstraject wat langer te laten duren dan gebruikelijk. Ik ben heel blij dat Ahmed nu op zo’n mooi traineeship is aangenomen. Dat heeft hij helemaal zelf geregeld. Wij helpen iedereen die graag ondersteund wil worden bij solliciteren of richting bepalen in zijn of haar carrière. Maar ook wie op zoek is naar de juiste omscholing. Al deze mensen bieden wij een coachingstraject op maat aan. Of je nu werkend bent, werkzoekend, zzp’er of student: iedereen is welkom.”

Bijzonder traineeship

Het New Professionals Programma van het ministerie van VWS wil mensen van diverse achtergrond een kans te geven op een baan bij de Rijksoverheid. Het gaat om een traineeship van maximaal een jaar, waarin de trainee kan leren en laten zien waar zijn of haar kwaliteiten liggen, om daarna mogelijk door te groeien naar een functie bij de overheid.

Linda Korpershoek is adjunct-directeur bij de ‘Eenheid Secretariaten Tuchtcolleges en Toetsingscommissies’ bij dit ministerie en Ahmeds leidinggevende: “Ahmed is een enthousiaste medewerker die makkelijk contact maakt, ambitieus is en zaken snel oppakt. Doordat ik hem verschillende taken kan laten uitvoeren, ontdekt hij zelf waar zijn sterke kanten liggen. Hij staat open voor feedback en doet daar ook echt iets mee. Hij heeft steeds minder begeleiding nodig van mij.”

Zijn ambities om manager te worden is Ahmed nader aan het onderzoeken. Linda coacht hem daarbij. Tijdens het traineeship is er volop gelegenheid om jezelf verder te ontwikkelen, door te netwerken en regelmatig te gaan kijken bij andere afdelingen of zelfs andere ministeries. “Ahmed is een slim iemand, vrolijk en makkelijk in de omgang. Ik zie in hem zeker potentie om door te groeien”, aldus Linda.

“Ik ben dankbaar en blij dat ik Frances heb leren kennen”, zegt Ahmed. “Door haar ben ik uiteindelijk op deze mooie plek terechtgekomen en hoop ik straks door te groeien naar mijn droombaan.”

—–

Meer weten over loopbaancoaching? Informeer bij het Regionaal Mobiliteitsteam