Familiebedrijf overleeft mede dankzij Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam

Angela van Wijk is samen met haar twee broers de trotse eigenaar van Doelen Coach Service uit Haarlemmermeer. Vóór corona hadden ze honderdtwintig man in dienst, nu helaas nog maar veertig. Gelukkig heeft een flink deel via detachering (tijdelijk) ander werk kunnen vinden.

Anke Derkse 1 oktober 2021

Angela van Wijk, mede-eigenaar van Doelen Coach Service: ,,Wees eerlijk naar je medewerkers.” Foto’s: Eva Plevier

Doelen Coach Service is een familiebedrijf pur sang, met hart voor het personeel. Daardoor is het dubbel zo zuur als ze mensen noodgedwongen moeten laten gaan. Het bedrijf bestoznd tot voor kort uit drie takken: bus-, taxi- en maritiem vervoer. ,,Helaas hebben we een deel van de taxi-tak moeten afstoten en de rest ondergebracht bij de bus-afdeling”, zegt Van Wijk met spijt in haar stem. ,,We hadden dertig man op de taxi. Daar was helaas geen werk meer voor. En aangezien de kosten voor de leasewagens wel doorliepen, was het op den duur niet meer rendabel. Het was een pijnlijke, maar noodzakelijke beslissing. We rijden nu nog met een kwart van de auto’s en busjes.”

RWC Doelen 3
Angela van Wijk, mede-eigenaar van Doelen Coach Service, bij een van haar bussen. Foto’s: Eva Plevier

Tijdelijke detachering

Een deel van de medewerkers is door natuurlijk verloop of het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd afgevloeid. Daarnaast werden tijdelijke contracten niet verlengd. Van Wijk is direct gaan zoeken naar mogelijkheden om haar medewerkers elders aan de slag te krijgen. Aanvankelijk vond ze via haar eigen netwerk enkele bedrijven die een tekort aan personeel hadden en mensen op detacheringsbasis konden aanstellen. Zo hebben haar medewerkers – tijdelijk – werk gevonden als verkeersregelaar bij teststraten, in de zorg en bij een hoveniersbedrijf. ,,We kijken zo goed mogelijk naar de competenties van mensen, waar ze die effectief kunnen inzetten én het ook naar hun zin hebben. We proberen echt maatwerk te bieden.”

RWC hielp met detacheren, maar ook met het regelen van financiering voor omscholing

Angela van Wijk (Doelen Coach Service)

Omscholing financieren via RWC Groot-Amsterdam

Detacheren binnen je eigen netwerk is natuurlijk fijn, maar kan niet eindeloos. Van Wijk kwam daarom al snel terecht bij Judith Wullur, accountmanager bij RWC Groot-Amsterdam. Daar hebben ze een breed overzicht van alle bedrijven in de regio en weten ze precies waar een tekort aan personeel is. ,,Judith heeft mij niet alleen goed geholpen met detacheren, maar ook met het regelen van de financiering voor omscholingstrajecten. Enkele buschauffeurs en zelfs één van onze planners hebben hun taxipas behaald, zodat zij in voorkomende gevallen ook die ritten kunnen doen en daardoor in dienst konden blijven. Een monteur gaat binnenkort op voor zijn busrijbewijs. Zodra de activiteiten weer aantrekken, kunnen zij weer terug naar hun oude plek, want dat is uiteindelijk het liefste dat ze doen.”

Binding met je mensen

Zodra de toeristen en de buitenlandse VIP-gasten zich weer aandienen, kunnen heel veel chauffeurs weer aan het werk. Maar voor het zo ver is, voorziet Van Wijk nog een moeilijk halfjaar. Immers, het toeristenseizoen is nu wel klaar en begint pas weer in het voorjaar. Het personeel dat nu elders werkt, zou ze dolgraag weer terugnemen. Velen van hen zouden dat ook graag willen. Bij Doelen Coach Service vinden ze de binding met hun medewerkers, ook diegenen waarvan ze afscheid hebben moeten nemen, heel belangrijk.

“Enkele buschauffeurs en zelfs een planner hebben hun taxipas behaald, zodat zij ook die ritten kunnen doen en daardoor in dienst konden blijven”

Angela van Wijk (Doelen Coach Service)

,,Iedere vrijdag ontvangen al onze oud- en huidige medewerkers een nieuwsbrief. Eind juli hebben we een bijeenkomst gehouden waarbij we iedereen eindelijk weer eens in levenden lijve, veilig op anderhalve meter, hebben kunnen ontmoeten.”

Tips voor andere ondernemers

Als Van Wijk andere ondernemers een tip mag geven, zou ze zeggen: zoek hulp bij RWC Groot-Amsterdam. ,,Zij denken met je mee, zijn sparringpartner en hebben enorm veel – met name lokale – bedrijven in hun netwerk. Maak daar gebruik van! Verder zou ik willen zeggen: wees eerlijk en open naar je medewerkers, maak zaken bespreekbaar en luister goed naar ze.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met RWC Groot-Amsterdam. Zie voor meer informatie: grootamsterdamwerktdoor.nl