Klaargestoomd voor koken in de horeca

UItreiking mbo-certificaat koken in de horeca

Vlnr: Elvire Biegel (directievoorzitter ROC van Amsterdam) en deelnemers Max, Mesut, Berry, Stanimira, Reina, Sengul, Bastan, Robbie,en Brigitte Boots (projectleider Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam).

Mbo-praktijkleren derde leerweg biedt zicht op werk

Amsterdam, 27 november 2023. 9 trotse mannen en vrouwen hadden de primeur bij Proeftuin Koken in de Horeca. Zij ontvingen als eerste deelnemers het officiële mbo-certificaat en een skills-paspoort voor koken in de horeca. Elvire Biegel, directievoorzitter van ROC van Amsterdam, reikte de mbo-certificaten uit.

Samenwerken voor een officieel mbo-2 certificaat

Projectleider Brigitte Boots van het Regionaal Werkcentrum: “Bijzonder aan deze proeftuin is dat het een co-creatie is van maatschappelijke organisaties HVO Querido, De Regenboog Groep, Roads, Social Capital, Not for Sale en Mama’s Koelkast. Samen konden zij voldoende deelnemers bij elkaar brengen om te kunnen starten.”

Stanimira kan zelfs gelijk aan de slag: “Ik ben superblij, ik heb én een mbo-certificaat én een baan gekregen!”

Brigitte: “In twaalf lesweken leren de deelnemers hoe je in een horecakeuken kunt koken, in theorie en praktijk. Na goed gevolg doen zij de Proeve van Bekwaamheid en als zij geslaagd zijn ontvangen zij het mbo-certificaat ‘Koken in de horeca’. De proeftuin is een maatwerkproject dat is afgestemd op de deelnemers. Roald Moen van ROC van Amsterdam verzorgde de lessen en Annette de Rooij van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) heeft gezorgd voor benodigde erkenning van de leerwerkbedrijven, zodat de studenten praktijkervaring konden opdoen.”

Elvire Biegel
Elvire Biegel, directievoorzitter bij ROC van Amsterdam over de samenwerking tussen alle organisaties die deze proeftuin mogelijk hebben gemaakt: “Dit is het begin van kansrijk onderwijs”. Zij pleitte ervoor de studenten te blijven volgen en te begeleiden, en vergelijkbare initiatieven voort te zetten.

 

 

Kennis van kooktechnieken

Berry Croese, een van de studenten, hoorde van zijn leidinggevende van het bestaan van de Proeftuin. “Ik werk bij restaurant Freud, eerst als fietskoerier en inmiddels ’s avonds als gastheer. Omdat ik dagelijks vragen krijg van gasten over de gerechten en bereiding, ben ik vaak in de keuken te vinden om navraag te doen bij de koks. Dankzij deze opleiding heb ik veel meer kennis over kooktechnieken en zelf ook gerechten leren maken. En, omdat ik best zenuwachtig was, mocht ik een dag van tevoren met onze chef-kok oefenen voor de Proeve van Bekwaamheid. Dat ik geslaagd ben maakt me best wel trots.”

Sengul
Sengul nam haar zoon Murat mee naar de uitreiking. “Ik ben zo blij met mijn mbo-certificaat! De leukste gerechten die ik heb leren maken waren selleriesalade, zalm en brood. Ik wil graag doorleren.” Murat: ‘Ik ben heel trots op mijn moeder. En thuis kan ik nu genieten van haar nieuwe kookkunsten. Vooral haar zalmgerecht vind ik heerlijk.’

Over Proeftuin Koken in de Horeca

Proeftuin Koken in de Horeca is een samenwerking van maatschappelijke organisaties met ROC van Amsterdam, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam, initiatiefnemer van het project. Met verschillende proeftuinen wordt gekeken hoe we mensen naar betaald werk kunnen begeleiden via mbo praktijkleren derde leerweg:

  • Mensen die nu niet in aanmerking komen voor werk, kunnen in korte tijd een erkend mbo-diploma of -certificaat of een praktijkverklaring behalen waardoor ze sneller aan de slag kunnen bij een werkgever.
  • Dit doen we door flexibele trajecten aan te bieden, die direct aansluiten op de behoefte van werkgevers.
  • Voor mensen zonder startkwalificatie of mensen die lang buiten het arbeidsproces hebben gestaan, is dit een opstap naar (weer en meer) meedoen in de maatschappij of een sterkere positie op de arbeidsmarkt.
  • Behaalde mbo-certificaten komen net als behaalde mbo-diploma’s in het diplomaregister van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Dit doet het Regionaal Werkcentrum samen met de netwerkpartners SBB en ROC van Amsterdam | Flevoland.