Mini-jobevent in de haarvaten van de Haarlemmermeer

Mini-jobsvent in Zwanenburg.

De gemeente Haarlemmermeer bestaat uit maar liefst 32 dorpskernen, verspreid over een langgerekt gebied. Eind maart is hier een mini-jobevent georganiseerd. Plaats van handeling van dit eerste mini-jobevent was het dorpshuis in Zwanenburg-Halfweg. Doel hiervan was om werkzoekenden op een kleinschalige, laagdrempelige manier in contact te brengen met ondernemers die vacatures zonder hoge eisen hebben.

mini-jobsvent HaarlemmermeerJohan de Wijs is vanuit zowel het Regionaal Werkcentrum (RWC) Groot-Amsterdam als het Werkgeversservicepunt (WSP) Haarlemmermeer nauw betrokken bij dit mini-event, georganiseerd door zijn collega Richard Noordhoek. “Die twee petten passen mij prima”, vindt Johan. “Vanuit het WSP heb ik zicht op de vacatures in onze regio, vanuit de gemeente kan ik werkgerelateerde vragen beantwoorden en als werkgeversadviseur van het RWC heb ik goede contacten met de bedrijven. Drie bedrijven, waarvan één in de buurt is gevestigd, stonden deze middag in het dorpshuis de werkzoekenden te woord. Het is voor de werkzoekenden in de Haarlemmermeer fijn dat ze in een kleine setting met hun vragen en hun zoektocht naar werk terecht kunnen. Als vertegenwoordiger van het Regionaal Werkcentrum kan ik de juiste mensen makkelijker vinden en snel schakelen met hen. Die toegankelijkheid is voor de werkzoekende en de werkgever erg fijn.”

Kleinschalig en laagdrempelig werkt

Een groot deel van de werkzoekenden die deze middag hebben bezocht, waren actief uitgenodigd vanuit het WSP Haarlemmermeer. Maar ook mensen die niet in beeld zijn bij de samenwerkende partners binnen RWC Groot-Amsterdam waren meer dan welkom. In totaal zijn er veertig mensen op het mini-jobevent afgekomen. Een mooi resultaat.

“Van de veertig bezoekers hebben enkele mensen direct een baan aangeboden gekregen.”

De bezoekers gingen het gesprek aan met de aanwezige werkgevers. Bij het tafeltje van Johan konden zij terecht met vragen over bijvoorbeeld opleidingsmogelijkheden en andere vacatures in de regio. “Ik heb hen ook kunnen wijzen op het budget dat bij het Regionaal Werkcentrum beschikbaar is om mensen van werk naar werk te begeleiden. Het fijne van zo’n mini-jobevent is dat je echt in de haarvaten van de gemeenschap zit. Het dorpshuis is bekend terrein en de setting op deze middag was heel informeel. Ik heb in één middagje heel veel waardevolle connecties gelegd.”
Van de veertig bezoekers hebben enkele mensen direct een baan aangeboden gekregen. Voor enkele anderen is een vervolggesprek ingepland.

Meer mini-jobevents volgen

Johan is vast van plan om meer van dit soort kleinschalige ontmoetingen tussen werkgevers en potentiële werknemers te organiseren. Uit deze eerste keer zijn enkele evaluatiepunten gekomen waar de organisatie een volgende keer haar voordeel mee kan doen. “De communicatie naar de bewoners en werkgevers kan beter. Zodat werkgevers zich iets beter kunnen voorbereiden. Werkgevers hadden de belangstelling wat onderschat. De bedoeling van het mini-jobevent is dat werkzoekende en werkgever echt met elkaar in gesprek gaan en de mogelijkheden voor werk bespreken.”

“Het fijne van zo’n mini-jobevent is dat je echt in de haarvaten van de gemeenschap zit.”

In principe willen we in Haarlemmermeer drie keer per jaar een mini-jobevent organiseren, telkens in een andere kern. De datum en plaats voor het volgende event zijn inmiddels bekend: donderdag 29 juni in Hoofddorp. Dit wordt een event met als thema parttimers.

 

Heb je vragen over de mini-jobevents in de Haarlemmermeer?
Neem gerust contact met ons op.

 

Foto’s: Sander Stoepker; Tekst: Anke Derkse