Roy leert een nieuw vak terwijl hij werkt

Roy werkt sinds kort voor een constructiebedrijf. Niet zo lang daarvoor stond hij nog achter de bar. Hij stapte over naar een duurzame baan in de bouw- en technieksector. Nu leert hij het vak terwijl hij werkt..

Roy Lankhorst (33) werkte jarenlang in de horeca. Maar hij wilde graag iets anders doen. Zijn opa werkte als metaalbewerker. Dat sprak hem altijd al aan. “Ik vind het leuk om dingen te maken, creatief te zijn.” Nu werkt hij bij constructiebedrijf Hercules dat metaal op maat maakt, zoals ophangingen voor fietsen.

Leren en werken

Roy volgt sinds ruim een half jaar een opleiding tot constructiemedewerker bij een metaalopleider. Hij gaat een dag in de week naar de opleiding, de andere dagen werkt hij bij Hercules. Roy’s dag ziet er nooit hetzelfde uit. Hij maakt van alles: trapleuningen, leidingwerken en beugels. Ik ben gekoppeld aan een meer ervaren metaalbewerker, dat is mijn maatje.

Kansen voor jongeren

Op allerlei manieren wordt gewerkt aan transparantie van de arbeidsmarkt, ook voor de categorie jongeren. Zo tonen UWV en SBB met de Basiscijfers Jeugd eens per kwartaal de kansen en mogelijkheden op de regionale arbeids- en stagemarkt. Op de pagina van de Basiscijfers Jeugd zijn verschillende dashboards te vinden, die op regionaal niveau informatie verschaffen over stages en leerbanen, vacatures, werkzoekenden en kansrijke opleidingen. Op 11 december zijn de dashboards weer geüpdatet.

De combinatie van leren en werken bevalt hem goed. Hij vindt het leuk om te zien dat zijn lasvaardigheden steeds beter worden. Hoewel Roy nu nog een startsalaris heeft, vindt hij dat geen probleem. Met een hoge eigen inzet kan hij al snel meer gaan verdienen. “Mijn opleiding wordt geheel betaald en ik weet zeker dat ik de komende tien jaar werk heb, want goede mensen in de techniek zijn schaars.”

“Mijn opa had nooit verwacht dat ik in de metaalbewerking zou gaan. Maar ik doe het nu toch. Hij gaf me een cadeau waar hij altijd mee gewerkt heeft: een schuifmaat. Die ligt nu in mijn garage.”

Los van het feit dat er een personeelstekort is en er genoeg werk voor je is, is het gewoon fantastisch om met je eigen handen producten te maken voor anderen.”

 

Meer informatie

Wil je net als Roy ook zo’n leuke baan in de techniek. Neem contact op met Baan met Toekomst.