Van bier tappen naar babymelk maken

Jasper van bier tappen naar baby melk maken RWC

Jasper van bier tappen naar baby melk maken RWCJarenlang werkte Jasper (32) in de horeca. Tot corona roet in het eten gooide. Of toch niet? ‘Eigenlijk was ik al wel toe aan iets nieuws.’ Jasper ontdekte zijn hart voor de zorg toen hij via Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam werk bij een GGD teststraat vond. Toen deze ook de deuren sloot, hielp RWC hem weer aan een nieuwe baan. Nu als voedingsassistent bij ziekenhuis OLVG. ‘Ik voel hier écht de noodzaak van mijn werk.’

Jasper rolde er gewoon in. De horeca was een plek waar hij zijn talenten kwijt kon. Een gastheer zijn, luisteren, mensen helpen en een fijne tijd bezorgen. Maar ook een lastig gesprek voeren als gasten het eten niet lekker vinden en omgaan met een hoge werkdruk. Jasper draait er zijn hand niet voor om. En toch begon er iets te knagen. Jasper: ‘Ik wilde iets anders, écht het verschil maken. Misschien in de zorg. Maar ik ben iemand die een zetje nodig heeft.’

Voldoening

De coronacrisis gaf hem dat zetje. Want Jasper raakte zijn baan kwijt. Hij kwam in contact met Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam (RWC) dat mensen van werk naar werk helpt. Via een online voorlichting over werken in een coronateststraat kwam hij bij de GGD te werken. ‘Ik kwam erachter dat het werken met kwetsbare mensen me goed ligt. Ik vind het fijn om mensen te helpen. Ze waren soms ziek en vaak zenuwachtig als ze bij me kwamen voor een coronatest. Ik leerde manieren om mensen positief te benaderen. Het gaf me dan voldoening om mensen gerust te kunnen stellen en met een prettig gevoel weer naar huis te laten gaan.’

‘Na twee weken belde ze al, ze had een vacature’

Toen in mei 2022 de teststraat sloot, wist Jasper dan ook dat hij graag in de zorg verder wilde. ‘Ik kwam in contact met Astrid Booker van Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam. Ik vertelde haar dat ik graag iets met de ervaring uit mijn GGD-tijd wilde doen. Ze hield haar oren en ogen voor me open, beloofde ze. En na twee weken belde ze al: ze had een vacature voor een voedingsassistent bij OLVG. Nou, dat leek me wel wat!’

Gastheer

Jasper ging vervolgens op gesprek bij OLVG. Hij bleek de juiste skills in huis te hebben voor de baan van voedingsassistent. ‘Ik was al bekend met de zorg, was gewend aan werken in een coronabeschermingspak, en ik kon mijn ervaring bij de GGD hier goed combineren met mijn ervaring in de horeca. Nu ben ik nog steeds gastheer en breng ik mensen eten en drinken, maar wel in een zorgomgeving.’

‘Hier gebeurt het echte werk’

Sinds zijn start op 1 juni heeft Jasper al verschillende diensten gedraaid en diverse afdelingen gezien. ‘In de ochtenddienst breng ik mensen hun ontbijt. Goedemorgen meneer, lekker geslapen? Ik moet wel goed opletten. Sommige mensen moeten nuchter blijven voor een operatie, anderen hebben een allergie of diabetes. Het is best druk, maar als het even kan maak ik een praatje. Sommige mensen krijgen weinig bezoek. Dan vind ik dat stukje extra aandacht belangrijk. Als de dochter van een patiënt dan zegt: bedankt dat je zo goed voor mijn moeder zorgt, dan voel ik echt waardering voor mijn werk.’

Papdienst

Momenteel maakt Jasper de babyvoeding voor de kraamafdeling. Een bijzondere plek. ‘Laatst moest ik babyvoeding maken en lege flessen ophalen. De papdienst noemen ze dat. Ik kwam de kraamsuite binnen. Er was niemand. Alleen in een wiegje, naast het bed van de moeder, lag een pas geboren kindje, met allemaal slangetjes. Toen dacht ik: Jasper, jij maakt de voeding voor dat peultje. Dan mag je wel je best doen, man. Het is verantwoordelijk werk wat ik doe. En dat voelt goed.’

Jasper heeft zelf een speciale band met OLVG. ‘Ik ben hier geboren. Toen ik een hersenvliesontsteking kreeg, hebben ze goed voor me gezorgd. Nu is het tijd voor mijn om te zorgen. Het is crazy, maar de cirkel is rond. Ik zit hier op mijn plek. Het is een fijne plek. Veel collega’s werken hier al lang. Dat zegt iets. Er mogen wel wat meer mannen bij. Misschien zien andere mannen door mijn verhaal dat het leuk werk kan zijn. Dus tegen hen zeg ik: Jongens, zet je ego opzij, hier gebeurt het echte werk.’

Zelf hulp nodig bij werk vinden?

Wil jij ook jouw kans op een nieuwe baan vergroten? Laat je kosteloos begeleiden door een loopbaancoach van Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam. Het werkt zo:

– Vraag een gratis adviesgesprek aan
– Je wordt binnen 48 uur teruggebeld

 Je wordt vervolgens stap voor stap begeleid in jouw zoektocht naar een baan. Hoe die begeleiding eruitziet is voor iedereen anders, want jouw proces is uniek en daar past de loopbaancoach zich op aan.