Werkdesk Oekraïne ondersteunt vluchtelingen uit Oekraïne

Sinds mei is op Stadsloket Zuid de werkdesk Oekraïne geopend. Hier worden mensen uit Oekraïne ondersteund die in de regio Groot-Amsterdam verblijven en aan het werk willen. Mensen die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht faciliteren wij met het vinden van een baan in Nederland. Bij de werkdesk staan wij mensen te woord met uitgebreide informatie over hun arbeidskansen en hun rechten, manieren om naar een baan te zoeken, een cv op te stellen, te solliciteren in Nederland etc.

Geschikte vacatures

We verwijzen mensen ook naar geschikte vacatures. Daarnaast worden er bemiddelingsactiviteiten georganiseerd, zoals regelmatige ‘Meet en Greet’-evenementen met het WSP op het stadskantoor Zuid, waarbij werkzoekenden uit Oekraïne en werkgevers rechtstreeks met elkaar in contact komen. Zo heeft de 16-jarige Yaroslav via een ‘Meet en Greet’ met werkgevers uit de regio een leuke baan gevonden bij McDonalds Amsterdam.

Veeltalige medewerkers

Het werkloket is een samenwerking van het Regionale Werkcentrum en uitzendbureaus zoals Manpower, Olympia en Unique. Er wordt ook nauw samengewerkt met het Werkgevers Servicepunt (WSP), het Regionaal Mobiliteitsteam (RMT) en met het team van Taal en Inburgering dat vluchtelingen uit Oekraïne ook op andere vlakken gaat ondersteunen. Medewerkers van de werkdesk Oekraïne kunnen in verschillende talen communiceren en zijn daarom het eerste aanspreekpunt voor mensen uit Oekraïne die op zoek zijn naar een baan. Zo is Anna Tomilova opgeleid in Oekraïne als intercedent en nu werkzaam bij uitzendbureau Manpower.

“Er zijn genoeg bedrijven in de regio die vluchtelingen uit Oekraïne in dienst willen nemen, ook al spreken ze geen Nederlands of Engels. Doordat ik zowel de Nederlandse werkgever als de Oekraïense vluchteling begrijp en daardoor hun vertrouwen heb, verloopt de bemiddeling soepel.”

Minister geïnteresseerd

Miniister geitobernninf
Eind augustus bracht minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) een bezoek aan de werkdesk Oekraïne. Ze luisterde met veel belangstelling en betrokkenheid naar de verhalen van enkele Oekraïense vluchtelingen die succesvol aan het werk zijn gegaan via bemiddeling van de werkdesk. Uiteraard was de minister ook geïnteresseerd in de organisatie achter de werkdesk. Een enthousiaste medewerker van de werkdesk benadrukte de kracht van samenwerking tussen de verschillende partijen, zoals WSP, gemeenten en uitzendbureaus.

“We doen het echt met en voor elkaar en kijken daarbij naar waar de expertise zit en niet naar wie nu precies welke functie bij welke samenwerkingspartner heeft. Daar zijn de mooiste verhalen uit voortgekomen.”

Samen sterk

Zo zie je maar: als je krachten bundelt, kom je tot mooie resultaten. Net dát is één van de sterke punten van de werkdesk Oekraïne én van het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam waar dit een onderdeel van is. Wil je weten wat de werkdesk Oekraïne zoal kan betekenen? Kijk dan eens op de speciale pagina van de werkdesk.