Kandidaten via RWC ‘goed voorbereid en erg gemotiveerd’

Sinds de uitbraak van corona werkt Pascal de Groot (OLVG) samen met Petra Pierik van het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam. Samen zoeken zij naar geschikte kandidaten voor de meest uiteenlopende functies: van linnenkamer tot patiëntenvervoer. In de zorg is werk genoeg, terwijl in andere sectoren juist heel veel werk stop werd gezet door corona.

Blije werknemers

Om een indruk te geven hoe RWC te werk gaat, spraken we met Pascal de Groot, HR-consultant bij BureauFlex, het interne uitzendbureau van OLVG en Petra Pierik die als adviseur werkgeversdiensten contacten onderhoudt met potentiële werkgevers. Bij OLVG werden al meerdere mensen die elders ontslagen werden vanwege corona, aangenomen. “We hebben een paar hele goede werknemers gevonden in samenwerking met RWC”, vertelt Pascal. “Ze zijn heel blij met hun nieuwe baan. Ik kom ze natuurlijk af en toe tegen in het ziekenhuis en laatst vertelde een van hen dat het werk haar zoveel voldoening geeft omdat ze echt het gevoel heeft iets voor de patiënten te kunnen betekenen. De switch die zij in haar baan gemaakt heeft, is dus een goede zet gebleken en ik ben blij daar een bijdrage aan te hebben geleverd.”

Pascal de Groot – HR-consultant OLVG

Samenwerking goed voor werkgevers én werkzoekenden

Ook Petra vertelt enthousiast over haar rol in het proces. “Ik sta in contact met bedrijven en organisaties om te inventariseren waar behoefte is aan werknemers en oplossingen te vinden voor personeelstekorten. Het is gelukkig niet zo dat er door corona overal minder banen zijn.  Neem OLVG, daar is het natuurlijk juist drukker dan ooit. En dat biedt dus ook kansen. Ik vind het een enorme uitdaging om vruchtbare samenwerkingen met bedrijven en organisaties van de grond te krijgen. Het mes snijdt aan twee kanten: wij kunnen bedrijven helpen aan goede werknemers en mensen die hun baan verloren hebben of dreigen te verliezen, perspectief bieden op een nieuwe baan. En zo voorkomen dat ze in de WW komen. Dat RWC haar diensten kosteloos aanbiedt, aan zowel werkgevers als werknemers, maakt het laagdrempelig voor zowel bedrijven als kandidaten.”

Actieve begeleiding

“Vanuit het RWC kunnen werknemers rekenen op actieve begeleiding,” legt Petra verder uit. “Ik ben de link naar potentiële werkgevers en de kandidaten krijgen hulp van een persoonlijk begeleider. Sollicitatietrainingen, coaching, ontdekken en inventariseren waar iemands talenten en wensen liggen, zijn zaken waar de loopbaancoaches van RWC de sollicitanten in begeleiden. Zij staan weer in nauw contact met accountmanagers zoals ik, om te kijken waar geschikte vacatures openstaan. Alle kandidaten en vacatures staan ook in ons eigen online matchingsplatform HalloWerk Naar Werk. Het RWC bestaat uit een team afkomstig van partners zoals UWV, uitzendbureaus, WSP, vakbonden en gemeenten. Doordat we van elkaars expertise en dienstverlening gebruik kunnen maken, kunnen we echt persoonlijke ondersteuning op maat bieden aan zowel werkzoekenden als werkgevers. Daardoor realiseren we veel geslaagde bemiddelingen.”

Petra Pierik
Petra Pierik, accountmanager RWC

Goed voorbereid en erg gemotiveerd

Kijken we naar OLVG, dan staan daar verschillende vacatures open zoals voedingsassistenten (inmiddels allen vervuld) of functies in de facilitaire en logistieke hoek. “Banen in de linnenkamer, postkamer, magazijn of bijvoorbeeld patiëntenvervoer; we bieden een breed palet aan mogelijkheden,” aldus Pascal. “En je hoeft lang niet altijd ervaring in dezelfde functie mee te brengen. We kijken juist erg naar motivatie en competenties van de kandidaten. Sinds we met RWC samenwerken valt me op dat sollicitanten die via die weg binnenkomen, vaak goed voorbereid en erg gemotiveerd zijn. Veel van hen staan open voor nieuwe werkzaamheden en hebben goed nagedacht over wat ze willen en kunnen. Ik raad dan ook iedereen aan om te kijken of het RWC iets voor je kan betekenen als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Sowieso helpt het om vertrouwen te houden bij solliciteren en natuurlijk altijd fijn als je het niet allemaal in je eentje hoeft te doen.”

Meelopen

Pascal is positief over de samenwerking met RWC. “We hebben meerdere mensen via RWC hier aan een baan geholpen. Een paar zijn van KLM afkomstig, iemand van de Anne Frank Stichting en ook van andere bedrijven. In eerste instantie denk je dan misschien dat de werkomgeving van een ziekenhuis helemaal niet aansluit bij hun vorige functies, maar de praktijk blijkt dus anders. Soms bieden we ook de mogelijkheid om eerst een dag mee te lopen om te kunnen ervaren of een baan bij iemand past. Of ze volgen nog een korte training om zo snel als mogelijk ingewerkt te zijn. Hoe eerder ingewerkt, hoe blijer collega’s uit je team natuurlijk met je zijn.”

Opstap naar vaste betrekking

Hoewel het in eerste instantie vaak om flex- of tijdelijke contracten gaat, gebeurt het regelmatig dat deze overgaan in een vast contract. Minstens zo belangrijk is te melden dat OLVG diversiteit hoog in het vaandel heeft staan. “Zo hebben we het afgelopen jaar mensen aangenomen tussen 18 en 63 jaar oud. We vinden motivatie een heel belangrijke factor en dat staat los van leeftijd of achtergrond. Je merkt dat iedereen die hier werkt eenzelfde doel voor ogen heeft: samen er voor de patiënten zijn, dat geldt dus zeker niet alleen voor de artsen. Dat zit in het DNA van OLVG en dus van alle werknemers. Dat aspect nemen we in een sollicatieprocedure ook wel goed onder de loep. Gastvrij, empathisch, dienstverlenend en collegiaal zijn eigenschappen die je wel in je moet hebben wil je hier je draai vinden.”

Wat we voor elkaar kunnen betekenen

“De samenwerking tussen OLVG en RWC kwam makkelijk van de grond,” vertelt Petra. “Toevallig kenden Pascal en ik elkaar al van opleidingen uit het verleden. Dus toen we met elkaar om de tafel gingen om te kijken of we iets voor elkaar konden betekenen, was de conclusie snel getrokken: dat konden we zeker! Ik denk dat we beiden niet alleen professioneel maar ook persoonlijk gedreven zijn om mensen te helpen. Het is heel leuk om te horen dat sollicitanten die hier via ons aan het werk zijn gegaan, het bij OLVG naar hun zin hebben. Dat motiveert mij om nog meer bedrijven te mobiliseren en zo mensen die de dupe zijn geworden van de coronacrisis nieuwe kansen te geven. Ik vind het een uitdaging om juist ook bij bedrijven waar ik nog geen connecties heb, samenwerkingen tot stand te brengen. Je kunt wel zeggen dat ik een relatiebeheerder in hart en nieren ben.”

Teamwork

Petra benadrukt dat juist het teamwork en de manier waarop RWC te werk gaat, haar vruchten afwerpt. “We werken in kleine teams en omdat we goed van elkaar weten waar de behoefte van bedrijven ligt en welke kandidaten zich aangemeld hebben, kunnen we snel aftasten of er ergens een goede match tussen kandidaat en bedrijf te realiseren valt. Veel mensen die hun baan verliezen worden natuurlijk geconfronteerd met zorgen en onzekerheid. Wij bieden met onze werkteams niet alleen professionele ondersteuning maar ook een houvast voor de kandidaten. Wij laten zien dat er echt wel mogelijkheden zijn en dat is precies wat veel werkzoekenden in coronatijd nodig hebben. Zo geven we mensen weer vertrouwen in de toekomst en dat is voor iedereen belangrijk.”

“Ik kan iedereen aanraden zich bij RWC Groot-Amsterdam aan te melden”

Bij beëindiging van het gesprek lopen we toevallig Nandy tegen het lijf die ook via RWC bij OLVG aan de slag is gegaan als voedingsassistent. Gelukkig heeft ze voordat ze haar patiëntenronde gaat lopen, nog even tijd voor ons. Een mooie gelegenheid om haar te vragen hoe het werk haar na drie maanden bevalt. “Heel goed,” vertelt ze enthousiast. “Ik werk in een heel leuk team, er heerst hier een prettige werksfeer en ik kan prima met de teamleiders overweg. Dankzij RWC ben ik over een dood punt heen geholpen nadat mijn baan bij de Anne Frank stichting door corona ten einde liep. Ik kan iedereen aanraden zich bij RWC Groot-Amsterdam aan te melden. Er staat daar een fantastisch team klaar en ik heb dat als werkzoekende als grote luxe ervaren. Dat gun ik iedereen.”

Zoek je werk? Meld je aan!

Heb je ook te maken met de gevolgen van de coronacrisis? Dan is het goed om te weten dat Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam (RWC) kan helpen. Een bevlogen team van accountmanagers, jobcoaches en matchers doet er alles aan om  een nieuwe, passende baan voor je te vinden en om voor werkgevers de juiste kandidaat te vinden. Meestal is er veel meer mogelijk dan je denkt.