Van kok naar conducteur – Lennard maakte een switch met onze hulp

Het restaurant waar Lennart werkte als kok moest van de ene op de andere dag dicht. Voor Lennart was er geen werk meer. Voor hem betekende het ook een kans: werk zoeken dat meer bij zijn leven paste.

Conducteur leek hem wel wat, maar kan dat wel, van kok naar conducteur? Wat bleek? Juist vaardigheden die in de horeca belangrijk zijn, zoals sociaal, servicegericht en flexibel, zijn ook belangrijke eigenschappen voor een conducteur! Samen met het RWC ging hij aan de slag met een sollicitatietraining en het maken van zijn CV. Inmiddels is hij hoofdconducteur in opleiding: missie geslaagd!

Een wonderlijke match 

Dat hij in zo’n korte tijd een leuke, nieuwe baan zou vinden, kwam voor Lennart als een verrassing. “Ik ben online naar vacatures gaan zoeken. Het eerste wat ik dacht toen ik de vacature van hoofdconducteur bij NS zag, was: ‘dit lijkt me superleuk alleen ik voldoe vast niet aan de eisen.’”

Dit lijkt me superleuk alleen ik voldoe vast niet aan de eisen

Gelukkig voor Lennart bleek niets minder waar. Als hoofdconducteur bij NS moet je sociaal zijn, servicegericht, flexibel en je moet een MBO-opleiding niveau 4 hebben. Eigenschappen die hij als kok al drie jaar had getraind. Dat Lennart ook goed kan koken, is voor zijn NS-collega’s mooi meegenomen… 😉

Hulp van loopbaancoach Marjan 

Lennart heeft die nieuwe baan natuurlijk helemaal zelf gescoord, maar hij kreeg wel hulp bij het sollicitatieproces. “Ik ben heel goed geholpen door Marjan van Leeuwen”, vertelt hij. “Zij is loopbaancoach bij het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam en helpt mensen aan een nieuwe baan.”

“Marjan hielp me door de verschillende rondes van het sollicitatieproces heen. Heel fijn, want ik dacht dat het met één gesprek wel geregeld zou zijn. Nou, ik kwam er al snel achter dat dat niet zo was! Ik moest nog een capaciteitentest doen en ook een psychologisch gesprek was onderdeel van de sollicitatieprocedure bij de NS. Marjan wist precies hoe dat eraan toeging. Zo kon ik me iedere keer goed voorbereiden.”

Marjan: “Lennart wist ontzettend goed wat hij wilde waardoor al snel duidelijk werd dat hij goed als hoofdconducteur bij NS paste. Ik heb hem door het sollicitatieproces gecoacht. Dat was ontzettend leuk om te doen, want Lennart is echt geknipt voor die baan.”

Herplaatsen gaat lang niet altijd zo makkelijk als bij Lennart. Marjan: “Ik kom regelmatig werkzoekenden tegen die nog los moeten komen van hun oude baan. Dan neemt zo’n zoektocht meer tijd in beslag. Geen enkel probleem natuurlijk, want ook in zo’n ‘rouwproces’ begeleiden we graag. Ook bieden we waar nodig een cursus aan, of zelfs een opleiding.”

Marjan en haar collega’s van het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam kennen veel goede en leuke werkgevers. “We hebben een uitgebreid netwerk waar werkzoekenden gebruik van kunnen maken. Hierdoor is de kans dat ze snel nieuw werk vinden groot. Vaak komen ze op plekken terecht waarvan ze zelf niet hadden gedacht dat ze er keihard nodig zijn. Dan hoor je achteraf hoe goed ze op hun plek zitten en zijn wij ook helemaal gelukkig!”

Lennart staat met zijn verhaal ook op  In de Buurt