Vrouwen uit Amsterdam-Zuidoost slaan brug tussen werkzoekenden en werkgevers

community managers zing dome vierkant

Ziggo Dome had moeite met het aantrekken van personeel voor horeca en ontvangst. Mensen uit de wijk kwamen niet solliciteren. Het bleek dat Ziggo Dome als werkgever soms onbekend was of dat iemand helemaal niet durfde te solliciteren bij zo’n groot en belangrijk merk. Door actief te werken met community managers wordt die kloof nu succesvol gedicht. Lees hier hoe Zuidoost Werkt dit samen met Randstad en Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam heeft aangepakt.

Binnen Zuidoost Werkt zijn zogenoemde community managers actief. Twee gemotiveerde vrouwen die voor ongeveer de helft van hun uren werken in de Ziggo Dome en het andere deel van de tijd te vinden zijn in de wijk. Ze spreken actief mensen aan van wie ze vermoeden dat die best graag zouden willen en kunnen werken, maar mogelijk niet op een werkgever durven af te stappen. Ziggo Dome is op zoek naar personeel, maar heeft moeite om dat te vinden. Mensen in Zuidoost kennen Ziggo soms alleen als internetprovider en weten niet dat in de Ziggo Dome grote shows worden gehouden en belangrijke artiesten optreden. Eén en één is twee: de vrouwen, die werken als barhoofd en garderobehoofd, zijn bekend met de werkgever én vertrouwd met de mensen in de wijk.

“Community managers spreken letterlijk en figuurlijk de taal van de wijk én van de werkgever.”

Partijen en initiatieven verbinden

Regionaal Werkcentrum (RWC) Groot-Amsterdam verbindt graag partijen en initiatieven die mensen naar werk toe leiden of aan het werk houden, bijvoorbeeld door scholing. Het initiatief van Zuidoost Werkt en Randstad wordt dan ook volledig ondersteund. Wouter Plaisier is als jobhunter vanuit Randstad actief in Zuidoost Werkt en begeleidt de community managers. “Aan de ene kant zit er heel veel onbenut talent in Zuidoost en aan de andere kant is Ziggo Dome op zoek naar diversiteit en wil graag dat mensen uit de wijk er komen werken. Tussen de cultuur van de werkgever en de cultuur van de wijk gaapt een gat. En dat is natuurlijk doodzonde.

Wouter Plaisier Randstad en communitymanagers ZuidOost Werkt
Jobhunter Wouter Plaisier begeleidt de community managers.

Sleutelfiguren

Onze community managers zijn sleutelfiguren voor de wijkbewoners. Ze spreken letterlijk en figuurlijk de taal van de wijk en ook die van de werkgever. Jongeren horen van hen dat zij gewoon een baan hebben bij Ziggo Dome en denken: ‘Dat is misschien ook wel iets voor mij’.” Wouter ziet de community managers één keer per week. Samen bespreken ze dan wat zij die week gaan doen en welke evenementen ze kunnen gaan bezoeken.

Aan het werk in Ziggo Dome

Die laagdrempelige benadering werpt zijn vruchten af. De community managers laten zich zien op allerlei evenementen die in de wijk plaatsvinden en spreken daar jongeren én ouderen aan. Evengoed maken ze een praatje met mensen op straat, om te horen waar hun wensen liggen. Inmiddels draait het project negen maanden en zijn al twintig mensen uit de wijk voorgesteld aan Ziggo Dome. Meestal gaat het om parttime banen in de horeca; werk dat jongeren die een bijbaan zoeken vaak aanspreekt.

Op dit moment zijn er op deze manier vijf mensen aan het werk gegaan. Sommigen werken enkele maanden en gaan dan weer door met hun studie. De community managers hebben een contract met Randstad, waarbij de uren die ze bij Ziggo Dome werken door de werkgever worden betaald en de overige uren een investering van het uitzendbureau zijn. RWC Groot-Amsterdam draagt bij door de opleidingen en trainingen voor de community managers en medewerkers te faciliteren.

RWC Groot-Amsterdam draagt bij door de opleidingen en trainingen voor de community managers en medewerkers te faciliteren.

Ervaring community managers

Sharon en Karsya werken allebei bij Ziggo Dome, respectievelijk als barhoofd en als garderobehoofd. Daarnaast zijn ze aangesteld als community managers in Zuidoost. Karsya: “In het begin vond ik het best spannend, want ik wist nog niet goed hoe het zou gaan lopen in de praktijk. Nu vind ik het geweldig om te doen.” Ook voor Sharon was het spannend in het begin: “Ik wist niet wat ik me erbij voor moest stellen. Gaandeweg leerde ik steeds meer en voelde ik echt dat we het samen doen: wij, Ziggo Dome en Zuidoost Werkt.”

Karsya werkt als garderobehoofd bij Ziggo Dome
Karsya is hier op een banenevent in de wijk.

Aanvankelijk was het idee om vooral allerlei events af te gaan waar jongeren komen. Dat doen de dames zeker ook, maar daarnaast spreken ze mensen individueel aan. “Eerst dachten we dat we alleen iemand een flyertje in zijn of haar handen moesten stoppen, maar we kwamen er al snel achter dat het zo niet werkt”, vertelt Sharon. ”We gaan vaak samen op pad door de wijk en zien dan bijvoorbeeld iemand op een bankje zitten. Als wij inschatten dat die persoon wellicht geïnteresseerd is in werk, gaan we gezellig een praatje maken; heel ongedwongen.”

Karsya heeft altijd in de evenementen gezeten en is niet bang om mensen “zomaar” aan te spreken. Sharon heeft daar wat meer schroom over, maar samen vullen ze elkaar perfect aan. “Meestal ben ik degene die als eerste iemand aanspreekt”, zegt Karsya. “Wanneer iemand aangeeft interesse te hebben, neemt Sharon het over en gaat zij het vervolggesprek aan.”

De community managers vinden het belangrijk dat jongeren uit de wijk aan werk worden geholpen als ze dat willen. Zij krijgen via het uitzendbureau de vacatures door en weten dus wat ze werkzoekenden op dat moment kunnen bieden. Het kan gaan om een bar- of garderobefunctie, maar ook om een functie als servicemedewerker. “De drempel voor hen om de stap te nemen naar de Ziggo Dome is heel groot”, weet Sharon. “Sommigen hebben bovendien een gat in hun cv doordat ze in coronatijd niet hebben kunnen werken. Veel werkgevers vragen werkervaring die de werkzoekende dan niet kan aantonen. Door onze intensieve contacten met Ziggo Dome kunnen wij deze mensen wel een kans bieden. Voor de werkgever is het fijn om een gemotiveerde werknemer in dienst te nemen en een mooi bedrijf als Ziggo Dome staat natuurlijk prachtig op iemands cv.”

Grazia is blij met haar job bij Ziggo Dome

Een van de buurtbewoners die Sharon en Karsya hebben kunnen begeleiden naar werk, is de 19-jarige Grazia. Zij volgt de studie Helpende Zorg aan het ROC van Amsterdam en werkt daarnaast sinds vorig jaar zomer twee avonden per week bij de garderobe van Ziggo Dome. “Mijn vorige baan had ik opgezegd, omdat het me niet echt goed beviel. Ik zat een maand zonder werk toen Karsya mij zomaar ergens in de wijk aansprak. Ze vroeg of ik misschien zou willen werken in Ziggo Dome en vertelde me dat daar allerlei shows worden gehouden.

Karsya maakte me enthousiast. Al snel kreeg ik een rondleiding in de Ziggo Dome en na een gesprekje over de werkzaamheden had ik mijn contract op zak. Ik kon meteen de volgende dag beginnen. Uit mezelf had ik nooit de stap genomen om te solliciteren bij Ziggo Dome; daar ben ik veel te verlegen voor. Ik vind het werk heel leuk en best wel chill, want je pikt in de pauze ook soms iets mee van de show die aan de gang is.

“Het is fijn dat het werk in de buurt is. Meestal ga ik er lopend naartoe en als het slecht weer is pak ik de bus.”

Mijn vriendinnetjes zijn best een beetje jaloers op me, want die zouden er ook wel willen werken. Ze moeten alleen nog even wachten tot ze 18 jaar zijn. Ik werk twee avonden van zes tot 12 uur ‘s nachts, meestal in het weekend. Door de week heb ik mijn tijd hard nodig voor mijn studie. Ik ben heel blij dat ik deze baan heb, want nu heb ik weer wat geld voor leuke dingen. Het is fijn dat het werk in de buurt is. Meestal ga ik er lopend naartoe en als het slecht weer is pak ik de bus. Lopend is het een kwartiertje, met de bus hoef je maar twee haltes mee.”

Samen mooie initiatieven ontplooien

Randstad wil graag voldoen aan de roep van werkgevers om meer personeel. Bij Zuidoost Werkt worden mensen begeleid die intrinsiek gemotiveerd zijn om te gaan werken bij werkgevers in de omgeving. Deze samenwerking tussen publieke en private partijen sluit goed aan bij het doel van RWC Groot-Amsterdam om werkgevers te ondersteunen en werknemers en werkzoekenden aan werk te helpen en te behouden. Samen kunnen we dit soort mooie initiatieven realiseren.

Heb je vragen over werken bij Ziggo Dome of wil je meer weten?
Neem gerust contact met ons op.

 

Foto’s: Sander Stoepker; Tekst: Anke Derkse